הלכה ליום ראשון י"ד אייר תשע"ט 19 במאי 2019

תפלת שחרית מוקדמת

רבים שואלים: מאמתי מותר להתחיל בתפילת שחרית? ישנם אנשים רבים שצריכים להגיע למקום עבודתם בשעה מוקדמת מאד בבוקר, ועלינו לדעת מתי מותר להם להתחיל בתפילת שחרית.

תשובה: זמן תפילת שחרית לכתחילה הוא רק לאחר הנץ החמה, והוא זמן ה"זריחה" הנדפס בלוחות השנה. ומצוה מן המובחר להתפלל מיד עם הנץ החמה, וכמו שנאמר "ייראוך עם שמש".

ולכתחילה אין להתפלל עד הנץ החמה, אולם בדיעבד, אם התפלל אדם לפני הנץ החמה, אזי אם היה זה אחר "עלות השחר", שהוא שיעור של שבעים ושתים דקות (זמניות) לפני הנץ החמה, יצא ידי חובתו. ואם התפלל לפני עלות השחר, לא יצא ידי חובת התפילה, שעדיין הוא זמן תפילת ערבית.

וכשאנו אומרים "תפילה", הכוונה בזה לתפילת העמידה. כי שאר חלקי התפילה, מותר לאמרם אפילו לכתחילה קודם הנץ החמה, לאחר שעלה עמוד השחר.

ולפיכך כתבו הפוסקים, כי פועלים שזמנם מצומצם, ועליהם להגיע למקום עבודתם בשעה מוקדמת בבוקר, יש להקל להם לכתחילה להתפלל בשעה מוקדמת לפני הנץ החמה, אחר עלות השחר, משום שהם דחוקים בזמנם, ואינם יכולים להתפלל אחר כך. ובפרט יש להקל בזה בימות החורף, שאז זריחת החמה היא בשעה מאוחרת, ויש אנשים שלא יוכלו להספיק להתפלל בבית הכנסת, אם לא שנקל להם שיוכלו להתפלל מזמן עלות השחר, ויסמכו על שיטות הפוסקים המיקלים בדבר.

ולכן בהרבה בתי כנסיות, מתקיים "מנין פועלים" קודם זמן הנץ החמה. אולם יש לדעת,  שאדם שיכול להתפלל אחרי הנץ החמה, אסור לו להתפלל עם מנין הפועלים שלפני הנץ החמה, כי לא הותר לפועלים להתפלל בזמן כזה, אלא מפני שהיא שעת הדחק. אבל סתם אדם שאין השעה דחוקה לו, אסור לו לסמוך לכתחילה על דבר שמועיל רק בדיעבד. ולכן עליו להמתין ולהתפלל במנין רגיל אחרי הנץ החמה.

וכתב מרן רבינו הגדול רבי עובדיה יוסף זצוק"ל, שאפילו אם יודע שאין לו מנין אחר אלא מנין הפועלים, מוטב שימתין ויתפלל ביחידות לאחר הנץ החמה, ממה שיתפלל במנין קודם הנץ החמה. ובמקום שעל ידי כך יתבטל באופן מוחלט מתפילה במנין, יעשה שאלת חכם כיצד לנהוג.

והנה כתבנו, שזמן עמוד השחר הוא כשבעים ושתים דקות לפני הזריחה, ויש להבהיר שהכוונה בזה היא לדקות "זמניות". כלומר, שמחלקים את היום מהזריחה עד השקיעה לשתים עשרה חלקים, שאז כל שעה היא שעה "זמנית", וכל שעה כזו מתחלקת לששים דקות "זמניות". באופן שבימות החורף הקצרים דקה זמנית היא קצרה יותר מדקה רגילה, ואילו בימות הקיץ שהימים ארוכים, כל דקה זמנית היא ארוכה יותר מסתם דקה. ובאופן כזה יש לחשב את השבעים ושתים דקות שלפני הנץ החמה, שמאז עלה עמוד השחר.

ובזמנינו יש לוחות שנה המחשבים את עלות השחר באופן זה, אך יש שמחשבים את עלות עמוד השחר באופן שונה, כך שיוצא להם שתשעים ושש דקות קודם הנץ כבר עלה עמוד השחר. ואין הלכה כדבריהם. ויש לרכוש אך ורק לוחות המחשבים את זמן עלות השחר כשבעים ושתים דקות קודם הנץ, או לחשב באופן עצמאי את זמן עלות השחר. וכנ"ל.

ולסיכום:  אין להתפלל תפילת שחרית לפני ה"זריחה". ופועלים שאין להם ברירה אלא להתפלל בשעה מוקדמת מאד בבוקר, מפני שהם מוכרחים לצאת למקום עבודתם. רשאים הם להתפלל מזמן "עלות השחר", שהוא שבעים ושתים דקות "זמניות" לפני זמן הזריחה.

ובהלכה הבאה נבאר את סדר התפילה לפועלים ולכל מי שמתפלל מוקדם כי השעה דחוקה לו.

שאלות ותשובות על ההלכה

אני עובד שעה אחת ביום בין השעה 06.00 לשעה 7.00 בבוקר.
האם אני צריך להתפלל תפילת פועלים, כאשר יש לי מנין בשעה 07.00 לאחר העבודה? כ"ה חשון תשפ"ג / 19 בנובמבר 2022

 

נראה שמאחר ואין לו ברירה, עדיף שיעבוד ויתפלל אחר כך בשעה שבע, ממה שיקדים ויתפלל במנין פועלים. ויתפלל לה' שימציא לו פרנסתו בלי פקפוק. 

שלום
מה לגבי הנחת תפילין וציצית אפשר לפני הזמן (בגלל מניין פועלים) כ"ח תשרי תשפ"ג / 23 באוקטובר 2022

עליהם להגיע לבית הכנסת כתשעים דקות קודם הנץ החמה, ואז יתחילו לקרוא את הקרבנות ופרשת העקדה כנהוג. באופן שיתחילו באמירת "ברוך שאמר" מיד אחרי עליית עמוד השחר. (שהרי אסור להתחיל בברכת "ברוך שאמר" לפני עלות השחר). וכאשר יסיימו את ברכת "ישתבח", (שבינתיים עברו לא פחות משש דקות אחרי עלות השחר), יתעטפו בטלית ויניחו תפילין בברכותיהן. ואחר כך יאמר השליח ציבור קדיש וברכו את ה' המבורך. ואז יתחילו בברכת "יוצר אור" והלאה עד לתפילת העמידה.

וכאשר יגיעו הציבור לתפילת העמידה, יתחיל מיד השליח ציבור את תפילת העמידה בקול רם, ויתפלל רק את שלושת הברכות הראשונות, כולל הקדושה, והציבור יתפללו עמו מילה במילה. ואחר כך יסיימו את התפילה בלחש. ולא יחזור השליח ציבור על התפילה, מפני שזמנם של הפועלים קצר שהם ממהרים למלאכתם. ואם יש להם עוד מעט פנאי, יאמרו וידוי, וי"ג מידות, ונפילת אפים ("לדוד אליך ה'" וכו'). ואם אין להם פנאי, ידלגו את אמירת הוידוי ונפילת אפים, ויאמרו מיד חצי קדיש, ואשרי, ובא לציון, וקדיש תתקבל. ויחלצו את הטלית והתפילין תוך כדי אמירת שיר של יום ועלינו לשבח. ויצאו לעבודתם.

ובימי שני וחמישי שהזמן מצומצם, יש להעדיף את קריאת התורה, מאשר לקרוא את הוידוי והתחנונים שאנו מוסיפים בשני וחמישי.

ומובן מאליו שאם יש להם עוד מעט פנאי, כפי שמצוי בדרך כלל, יתפללו ככל ישראל עם חזרת התפילה על ידי השליח ציבור, וכן ישלימו במידת האפשר את כל שאר התפילה.

האם מי שלא מתפלל תפילת הנץ בימי חול יכול להתפלל נץ בשבת י"ח תמוז תשפ"ב / 17 ביולי 2022

מדוע לא? תפילת הנץ היא מצוה מן המובחר. 

האם מותר ליחיד להתפלל שחרית לפני הנץ?
בגלל שהוא צריך להגיע מוקדם לעבודה,ואין מספיק פועלים למניין. כ"א אלול תשפ"א / 29 באוגוסט 2021

אם אין ברירה, מותר. אין זה דין ששייך דוקה בציבור, אלא אפילו ביחיד. תבורך,

האם מותר להתחיל את התפילה לפני עמוד השחר לומר פרשת העקידה עד הודו ואחר עלות השחר להמשיך בתפילה כשהזמן דחוק י"ט אב תשפ"א / 28 ביולי 2021

מפורש בשלחן ערוך שזמן קריאת הקרבנות לא יכול להיות בלילה, מאחר ואין קרבנות בלילה. 

מהי שעה זמנית י"ט תמוז תשפ"א / 29 ביוני 2021

לוקחים את היום מהזריחה עד השקיעה, ומחלקים לשתים עשרה, כל חלק הוא שעה זמנית. ובכל שעה זמנית שישים דקות זמניות. 

האם בחג שבועות ובהושענא רבא אפשר לפי פסקי הגר"ע זצוק"ל להתפלל בעלוה"ש? ח' סיון תשפ"א / 19 במאי 2021

לא. אין להתפלל לפני הנץ. נכון שיש מיקלים בזה גם לדעתו זצ"ל, כאשר הרב רואה שכל הציבור עייפים באופן קיצוני, אולם לעניות דעתי אין להקל, ואין בזה שום תועלת, שהרי בלאו הכי עייפים גם קודם, ולא ירויחו בזה כלום. ואם הם עמלי כפיים, ועייפים כל כך, ילכו לישון ולא ישארו ערים כל הלילה ויתפללו כהוגן. 

בבית הכנסת של מרן זצ"ל, וכן אצל כל תלמידיו, מעולם לא עלה על הדעת לעשות כן. 

שלום
יוצאת לעבודה בשעה שש
ובעבודה לא ניתן להתפלל
מה לעשות?
התפילה כוללת 18 כ"ב אייר תשפ"א / 4 במאי 2021

 

הספרדים נוהגים שהאשה חייבת בתפילה אחת ביום. ואם אינה יכולה להתפלל שחרית, תתפלל מנחה או ערבית. (וכמובן שעליה לברך ברכות השחר וברכות התורה בדרך).

שלום הרב! האם מותר לי להתפלל מחר שחרית לפני שש, יש לי עבודה ואינני יכול להתפלל לאחר מכן. י"א תשרי תשפ"א / 29 בספטמבר 2020

אם אין לך ברירה תוכל להתפלל אחר עלות השחר, כלומר, בערך ב5:20

תפילת עמידה 10 דקות לפני זריחה אם מותר כ"ט אלול תש"פ / 18 בספטמבר 2020

לכתחילה אין לעשות כן. שנה טובה ומבורכת,

" ולסיכום: אין להתפלל תפילת שחרית לפני ה"זריחה". "
אחרי הזריחה אני יכול להתפלל שחרית עם תפילין וטלית ? י"ד אלול תש"פ / 3 בספטמבר 2020

בודאי. תבורך,

שלום כבוד רב
האם מותר לי להתפלל תפילת שחרית בשעה 03:30 בבוקר? י' אלול תש"פ / 30 באוגוסט 2020

בודאי שאי אפשר להתפלל תפילת שחרית בשעה מוקדמת כל כך.

האם מותר לאישה להתפלל תפילת שחרית או מנחה באוטובוס בישיבה? י"ז אייר תשע"ט / 22 במאי 2019

אם היא מתפללת תפלת אחת, צריך שתתפלל כשהיא עומדת. ואם מתפללת שתי תפילות, ואין לה ברירה, אז יכולה לשבת בתפלה אחת. באופן עקרוני, אין הבדל בין איש לאישה בחיוב לעמוד בתפלה.

אני בצבא ואני יוצא כל בוקר מוקדם מהבית כדי להספיק את המניין בצבא, האם יש אפשרות לקרוא את הקורבנות בדרך ברכבת לפני שהנחתי תפילין ? ט' סיון תשע"ח / 23 במאי 2018

מותר בלי שום חשש לקרוא את הקרבנות בלי תפילין.

בקשר לתפילת שחרית מוקדמת, האם עדיף להתפלל במנין פועלים עובדים או אחרי ההסעה ב7 וחצי ? ב' אדר תשע"ח / 17 בפברואר 2018

בודאי שעדיף שיתפלל אחרי ההסעה ממה שיתפלל במנין פועלים

איך מחשבים את 72 דקות? כ"ז טבת תשע"ה / 18 בינואר 2015

מחשבים דקות זמניות, אבל יש מחלוקת המגן אברהם והגר"א איך לחשב את הזמן. לפי המג"א, מחשבים מזריחת החמה ועד שקיעתה תשע שעות ושלושים ושש דקות. ומוסיפים שבעים ושתים דקות מכל צד, לצד הזריחה הוא זמן עלות השחר, ולצד השקיעה הוא זמן רבינו תם. ואילו לדעת הגר"א, מחשבים מזריחת החמה ועד שקיעתה י"ב שעות, ולפי חשבון זה מוסיפים ע"ב דקות קודם הזריחה הוא זמן עלות השחר. ולהלכה כמדומה שבלוחות השנה נהגו לחשב כדעת הגר"א בענין זה, כי אין אנו פוסקים כרבינו תם.

האם מותר לנו לומר "פטום קטורת" לפני עלות השחר? כ"ג טבת תשע"ה / 14 בינואר 2015

מותר לומר פיטום הקטורת לפני עלות השחר,

ומה אם רק חלק פועלים? להצטרף במקרה שזה המניין היחיד? י' שבט תש"ע / 25 בינואר 2010

שלום רב!

במקרה שבאופן אקראי אדם אינו יכול להתפלל אלא במנין פועלים, עדיף יותר שיתפלל ביחידות, ממה שיתפלל בשעה מוקדמת. אבל אם הדבר בקביעות, ונמצא שתמיד יתפלל ביחיד, יש לעשות שאלת חכם.

בברכה,
הלכה יומית.

8 ההלכות הפופולריות

פרשת בא

מאמרו של הרה"ג יעקב ששון שליט"א, נכד מרן זצ"ל נאמר בפרשת השבוע, כאשר עמד משה ודיבר עם פרעה מלך מצרים: "וַיֹּאמֶר מֹשֶׁה, כֹּה אָמַר ה', כַּחֲצֹת הַלַּיְלָה אֲנִי יוֹצֵא בְּתוֹךְ מִצְרָיִם, וּמֵת כָּל בְּכוֹר בְּאֶרֶץ מִצְרַיִם מִבְּכוֹר פַּרְעֹה הַיֹּשֵׁב עַל כִּסְאוֹ ע......

לקריאת ההלכה

פרשת השבוע - פרשת בשלח – העצה לעת צרה

מאמרו של הרה"ג יעקב ששון שליט"א, נכד מרן זצ"ל בשבת זו, פרשת בשלח, נקרא על יציאת בני ישראל ממצרים, כשהקדוש ברוך הוא הולך לפניהם, יומם בעמוד ענן, להנחותם הדרך, ובלילה בעמוד אש, להאיר להם בלכתם יומם ולילה. כאשר נודע לפרעה מלך מצרים, כי בני ישראל ממשיכים בדרכם גם לאחר שלושת הימים שב......

לקריאת ההלכה

פרשת משפטים

נאמר בפרשת השבוע: "הִנֵּה אָנֹכִי שֹׁלֵחַ מַלְאָךְ לְפָנֶיךָ, לִשְׁמָרְךָ בַּדָּרֶךְ וְלַהֲבִיאֲךָ אֶל הַמָּקוֹם אֲשֶׁר הֲכִנֹתִי, הִשָּׁמֶר מִפָּנָיו וּשְׁמַע בְּקֹלוֹ, אַל תַּמֵּר בּוֹ כִּי לֹא יִשָּׂא לְפִשְׁעֲכֶם כִּי שְׁמִי בְּקִרְבּוֹ". בפסוקים הללו טמון סוד גדול בהנהגת ה' את ......

לקריאת ההלכה

פרשת תצוה

על פי דברי מרן רבינו עובדיה יוסף זצוק"ל. ערוך על ידי נכדו הרב יעקב ששון שליט"א בפרשת השבוע נקרא, שאמר ה' אל משה: "וְאַתָּה הַקְרֵב אֵלֶיךָ אֶת אַהֲרֹן אָחִיךָ וְאֶת בָּנָיו אִתּוֹ מִתּוֹךְ בְּנֵי יִשְׂרָאֵל לְכַהֲנוֹ לִי". רבותינו במדרש אמרו, שכאשר שמע משה רבינו מה'......

לקריאת ההלכה


פרשת השבוע - פרשת תרומה – בין משה לבצלאל

מאמרו השבועי של הרב זבדיה כהן - ראש אבות בתי הדין בתל אביב, עבור "הלכה יומית" השבת, נקרא בפרשת השבוע, על תרומת בני ישראל לעשיית המשכן, שכללה את הזהב, הכסף והנחושת, תכלת וארגמן, תולעת שני, שש ועיזים, עורות אלים מאודמים, עורות תחשים ועצי שיטים, שמן למאור, בשמים לשמן המשחה, אבני שוהם......

לקריאת ההלכה

פרשת וארא

מאמרו של הרה"ג יעקב ששון שליט"א, נכד מרן זצ"ל בפרשת השבוע, אנו למדים על שבע מתוך עשרת המכות שהכה ה' יתברך על מצרים. ומבואר בפסוקים, וכפי שביארו לנו חז"ל, שבמצרים של אותם הימים, היו מכשפים רבים, שהיו בקיאים במעשי שדים ומעשי כשפים, וכפי שנאמר: "וַיָּבֹא מֹשֶׁה וְאַה......

לקריאת ההלכה

ברכה על ריחו של הקפה

לשאלת רבים: האם יש לברך על ריח טוב היוצא מן הקפה? תשובה: בהלכות שפורסמו לפני כשנה, כתבנו שיש לברך על דבר שיוצא ממנו ריח טוב, כל דבר את ברכתו הראויה לו. ולמשל, מין עץ שיש בו ריח טוב, כגון הדס,  מברכים עליו "בורא עצי בשמים". ועל הפירות שיש בהם ריח טוב, כגון אתרוג, או אננס וכדומה, ......

לקריאת ההלכה

כיצד מברכים?

שאלה: האם כשמברך צריך להשמיע לאוזניו את הברכה, או שדי בברכה בשקט מוחלט שאפילו המברך עצמו אינו שומע? וכן האם מותר מן הדין לברך ולאכול בראש מגולה, בלי כיפה? תשובה: בגמרא במסכת ברכות (דף טו.) מבואר שבכל הברכות שהאדם מברך, צריך להשמיע לאוזניו מה שמוציא מפיו. כלומר אין לברך בלחש על המאכל, אלא יש להגבי......

לקריאת ההלכה