הלכה ליום שלישי ג' ניסן תשפ"ה 1 באפריל 2025              

ההלכה מוקדשת לעילוי נשמת

חנה בת מסעודה ז"ל

וכן לרפואת חן תחיה בת רחל, אסתר בת מסעודה, דניאל בן ברוריה ושחר בן שני.

הוקדש על ידי

יצחק ורחל כהן

תאריך ההלכה: ג' ניסן תשפ"ה 1 באפריל 2025

קטגוריה: פסח


סדר ליל פסח – "קדש"

סדר ליל פסח המפורסם: "קַדֵּשׁ וּרְחַץ, כַּרְפַּס, יַחַץ, מגִּיד, רַחְצָה, מוֹצִיא מַצָּה, מָרוֹר, כּוֹרֵךְ, שֻׁלְחָן עוֹרֵךְ, צָפוּן, בָּרֵךְ, הַלֵּל, נִרְצָה", סידרו רבינו רש"י הקדוש. ועל פיו נהגו בכל תפוצות ישראל לנהוג בסדר ליל פסח, כפי שנדפס במחזורים ובהגדות. ובזמנינו מצויים בכל מקום ספרי "הגדה של פסח" מתוקנים שבהם מפורט היטב כיצד יש לנהוג בכל סדר ליל פסח. ועל כל אחד העורך סדר בביתו להיות בבחינת חכם עיניו בראשו ולקנות לעצמו הגדה של פסח שנערכה על פי דעת גדולי הדור. (ומרן רבינו הקדוש זצ"ל, הדפיס הגדה של פסח "חזון עובדיה", המודפסת במהדורות רבות והמהודרות, ועל ידי הגדה זו והדומות לה יוכל כל אדם לנהל את הסדר כראוי).

איזה יין לקנות?
היין שמברכים עליו "בורא פרי הגפן", בכל השנה ובליל פסח, צריך על פי ההלכה שיהיה יין שלכל הפחות רובו הוא מענבים ממש. (ויש מחמירים אף יותר). ויין שמעורבת בו כמות גדולה של מים וסוכר, אין לברך עליו בורא פרי הגפן, אלא שהכל נהיה בדברו, כשם שעל משקאות קלים המכילים כעשרה אחוז מיץ ענבים מברכים שהכל נהיה בדברו. ולכן מן הראוי לקנות יין שידוע בוודאות שברכתו בורא פרי הגפן גם לדעת מרן השלחן ערוך.

יש יקבים המקפידים, אם מטעמי כשרות ואם מטעמי איכות, שהיינות שלהם יהיו רובם מענבים ממש. ומהם יקבי "כרמל", יקבי "רמת הגולן", ועוד. וברכתם "בורא פרי הגפן" ללא חשש.

מיץ ענבים
מי שקשה לו לשתות יין בליל הסדר, רשאי לשתות "מיץ ענבים", ויוצא בו ידי חובת שתיית ארבע כוסות. והמחמיר לקחת יין דוקא, או לערב יין עם מיץ ענבים, תבוא עליו ברכה. וכן היה מייעץ רבינו הגאון רבי בן ציון אבא שאול זצוק"ל, לערב עם היין מיץ ענבים, שבזה לפי שיטתו, יוצאים ידי חובה לכל הדעות.

כמה יין יש לשתות?
שיעור היין שצריך לשתות בליל הסדר הוא "ארבע כוסות", ולכל כוס שיעור "רביעית" אחת, שהוא שיעור של כשמונים ואחד גרמים לכל כוס בלי הפסק כלל. כלומר, יש לשתות שיעור שמונים ואחד מ"ל (בערך שמונים גרם) בבת אחת בכל כוס ששותים, ואם שתה בדיעבד רק "רוב רביעית", כלומר שיעור כארבעים וחמש גרם, יצא ידי חובה ואין צריך לשתות שוב.

אדם חולה
אדם שקשה עליו מאד שתיית היין, והוא מיקל לשתות רק רוב רביעית בכל פעם, יזהר בשתיית כוס שלישית או בשתית כוס רביעית, לשתות שיעור רביעית ממש, כדי שיוכל לברך אחר כך ברכת על הגפן. (כי לענין ברכת על הגפן, שהיא הברכה שאחר שתית היין, לא די בשתית רוב רביעית).

גם אדם שקשה לו לשתות יין, חייב לשתות יין בליל הסדר, שזו מצוה בלילה הזה, ובגמרא אמרו על רבי יהודה ברבי אלעאי, שהיה סובל כל כך משתיית ארבע כוסות, עד שהיה קושר את צדעיו (צידי ראשו) מפסח ועד חג השבועות, ובכל זאת לא ויתר על המצוה.

אדם החולה בסוכרת נעורים, שאסור לו לשתות ארבע כוסות, לא ישתה ארבע כוסות, ואסור לו להחמיר על עצמו, שיש בזה סכנה ממש עבורו.

ולסיכום: יש לקנות יין איכותי בהכשר מהודר שזהיר במנהגי הספרדים. ומי שאינו יכול לשתות יין יוכל להקל בשתית מיץ ענבים. ויש לשתות ארבע כוסות כפי הסדר שבהגדה, ובכל כוס ישתה שיעור של שמונים ואחת מ"ל יין. ואדם שקשה לו מאד לשתות, יוכל להקל בשתית "רוב רביעית", שהוא שיעור ארבעים וחמש מ"ל יין. (ובכוס שלישית או רביעית ישתה שיעור רביעית שלימה).

< <ההלכה הקודמת ההלכה הבאה > >

שאלות ותשובות על ההלכה

האם אפשר לצאת ידי חובת 4 כוסות עם יין ברטנורא?

ח' ניסן תשפ"ג / 30 במרץ 2023

למיטב ידיעתי זהו יין ממש. וגם מרן זצ"ל היה מברך עליו בורא פרי הגפן. לכן יוצאים בו ידי חובה.

האם הבנתי נכון,
יין מפוסטר ברכתו שהכל??.
מה זה יין ממש?

ג' ניסן תשפ"ב / 4 באפריל 2022

יין ממש, הכוונה יין שרובו ענבים, ולא סוכר ומים. יין מפוסטר ברכתו בורא פרי הגפן.

האם ישנה בעיה לערב יין עם מיץ ענבים בפסח שחל בשבת מבחינת צביעה במשקים, אם היין ומיץ הענבים אינם באותו גוון? ט' ניסן תשע"ט / 14 באפריל 2019

אין בזה איסור כלל, מכמה טעמים, ובכללן, שהרי אין צביעה במשקין.

האם יין למברוסקו(יין מעט מבעבע) עם חותמת של בד"ץ בית יוסף כשר לארבע כוסות? ה' ניסן תשע"ו / 13 באפריל 2016

אם הוא כמו שמפניה, שעדיין לא גמרה את התסיסה שלה, או כמו יין פנטזיה, שהוא יין רגיל מוגז, כלומר, שהוא באמת עשוי מיין, הרי הוא כשר לארבע כוסות.

ראינו בחזון עובדיה פסח בעמוד יד בחלק של סדר "קדש" בעמודה ימנית למטה שהרב כותב ומביא תשובה מחיבורו  שו"ת פסח שדווקא מיץ ענבים [לא מפוסטר] או צימוקים ששרו אותם 3 ימים עדיף ומהודר יותר.

נשמח לראות איפה הרב כותב דווקא יין לא מבושל

י"ג ניסן תשע"ה / 2 באפריל 2015

יין לא מפוסטר, הוא יין לא מבושל. וכשכתבנו מבושל, הכוונה היא לפיסטור.

מה הדין עם חולי סוכרת נעורים בדין ארבע כוסות? ט' ניסן תש"ע / 24 במרץ 2010

שלום רב!

 

מי שסובל מסוכרת נעורים, ואינו יכול בשום פנים ואופן לשתות ארבע כוסות של מיץ ענבים או יין, הרי הוא פטור ממצות ארבע כוסות, ואינו רשאי להחמיר על עצמו.

 

בברכת חג כשר ושמח, ובריאות איתנה ,

הלכה יומית .

רציתי לשאול מהו היין המומלץ ביותר לליל הסדר? ז' ניסן תש"ע / 22 במרץ 2010

שלום רב!

מומלץ ביותר להשתמש ביין ממש, ושהוא אינו מבושל, כלומר אינו מפוסטר. אדם שאינו מסוגל לשתות ארבע כוסות של יין, רשאי לשתות מיץ ענבים, ומיץ ענבים יש לקנות מחברה שמקפידה שהיין יהיה ברכתובורא פרי הגפן גם לדעת מרן.

היקבים: אפרת, כרמל, יקבי ירושלים (בציר), רמת הגולן, קסטל, תשבי, ידוע לנו שהיינות שלהם ברכתן בורא פרי הגפן.

בברכת התורה, חג כשר ושמח,
הלכה יומית.