הזכרנו, שהשנה (תשפ"א), יחול ערב פסח בשבת. וכעת נסביר מה נוכל לאכול בסעודות השבת הקרובה.
סעודת ליל שבת
בסעודת ליל שבת של ערב פסח, מותר עדיין לאכול חמץ, שהרי לא הגיע זמן איסור אכילת חמץ. וכן מותר לאכול מצה, שכל מה שאמרו חז"ל שאדם לא יאכל מצה בערב פסח, אין האיסור נוהג אלא מהבוקר של יום ארבעה עשר (כלומר, שבת בבוקר), אבל בליל י"ד בניסן מותר לאכול מצה.
סעודת שחרית של שבת
אולם בסעודת הבוקר של שבת, כבר חל איסור אכילת חמץ, (בירושלים בשעה עשר וארבע עשרה דקות), ולכן אין לאכול חמץ בסעודה זו, אלא אם כן קמים להתפלל השכם בבוקר, שאז ניתן להספיק להגיע הביתה ולעשות סעודה עם פת לפני זמן איסור אכילת חמץ. ובזמנינו רבים נוהגים להתפלל השכם בבוקר בשבת שכזו, כדי שיוכלו לאכול חמץ בסעודת הבוקר של שבת. (אבל לאכול מצה, אי אפשר בשום אופן בסעודת הבוקר, כי מזמן זריחת השמש אסור לאכול מצה בערב פסח).
לאחר הסעודה, יזהרו להצניע מיד את כל כלי החמץ במקום מיוחד, וינערו את המפה מפרורי החמץ אל פח האשפה שמחוץ לבית. וכן ינקו היטב מיד בכל מקום שיש בו פרורי חמץ. ואם נשארו פרוסות שלימות מן הלחם, יפוררם עד שלא ישאר בכל אחד מהם אלא פחות מכזית. וינהג בהם כשאר הפירורים, שישליכם מביתו לאשפה שמחוץ לבית.
וצריך לטאטא את רצפת הבית, כדי שלא ישאר אפילו משהו של חמץ, ויזרוק את כל החמץ לפח האשפה, וירחץ ידיו היטב, וכן ירחץ פיו היטב במים, שלא ישאר שום פרור חמץ.
לאחר הסעודה יבטל החמץ ויאמר: "כל חמירא דאיכא ברשותי דחזיתיה ודלא חזיתיה, דביערתיה ודלא ביערתיה ליבטיל ולהוי כעפרא דארעא" (כל החמץ ושאור שיש ברשותי בין שראיתיו ובין שלא ראיתיו בין שביערתיו ובין שלא ביערתיו יתבטל ויהיה כעפר הארץ).
ומחר נביא בעזרת ה' פתרונות טובים לאכילת הסעודות בשבת זו.