הלכה ליום ראשון כ"ח כסלו תשפ"ה 29 בדצמבר 2024

חיוב נשים – נס יהודית

נשים, פטורות מכל מצוות התורה ש"הזמן גרמן". כלומר, מצוות התלויות בזמן מסויים, ואינן נוהגות תמיד, כגון מצות לולב בסוכות, ומצות שופר בראש השנה, נשים פטורות מהן.

אף הן היו באותו הנס
אך במסכת מגילה (דף ד.) אמרו רבותינו, שלגבי נר חנוכה, וכן לגבי מקרא מגילה, נשים מחוייבות במצוות הללו כמו האנשים, מפני שאף הן היו באותו הנס.

כלומר, הואיל והגזירות בימי הפורים ובימי חנוכה היו על האנשים ועל הנשים, לכן אף הנשים מחוייבות במצוות מקרא מגילה בפורים, ובמצות הדלקת נרות בחנוכה.

ולא עוד אלא, שכתב הרשב"ם, שהטעם שנשים חייבות בהדלקת נרות חנוכה ובמקרא מגילה, הוא מפני שעיקר הנס נעשה על ידן. שהרי בפורים עיקר הנס נעשה על ידי אסתר המלכה. וכן בימי חנוכה, ראשית הנס נעשה על ידי הצדקת יהודית, ועל ידי נשים צדקניות אחרות שהיו באותו הדור. (אחת מהן אחות יהודה המכבי, שמסרה נפשה וכבודה, וממנה החלה הישועה באמת, שנלחמו החשמונאים והמיתו את ההגמון הטמא, ומשם המשיכו במלחמותיהם עד שכבשו חזרה את ארץ ישראל).

מעשה יהודית
ונספר בקצרה את מעשה יהודית המפורסם, (כי בפיוטים לשבת חנוכה מהראשונים, קבעו זכרון לנס זה שנספר כאן), כי כמה שנים עוד לפני מלחמת החשמונאים ביוונים, עמד האכזר הולופורנס (או אליפורנס) על עיר ביהודה ושמה בתול. והיה מפורסם הדבר, שכל עיר שנכבשה על ידי אויב זה, היו מתעללים בכל יושביה, לא חסו על נער ועל זקן, אנשים נשים וטף, כולם היו נהרגים ביסורים על ידי האויב. על כן התבצרו היהודים בתוך העיר, וניסו להשיב מלחמה לחילות האויב. משראה הולופרנס שהיהודים משיבים מלחמה, צר על העיר עד שיגמר כל המזון בתוכה, ואז יכנעו לפניו יושביה ללא קרב.

כאשר כלו המים מן העיר, החלו יושבי העיר מבקשים ממנהיגיהם לשאת ולתת עם הולופרנס, ולבקש ממנו חנינה בתמורה לכניעה. בעצם הימים ההם, באה יהודית (בת יוחנן כהן גדול), לפני מנהיגי העם, ותאמר אליהם, הלא ידעתם, כי טוב לנו המוות ממה שנכנע לפני אויב אכזרי כזה, ועלינו להתחזק בבטחון בה' יתברך שיחוש להושיענו. עוד הוסיפה, כי יש בדעתה רעיון, שעל ידו תוכל להכניע את האויב, ומי שנתן את סיסרא למות ביד יעל אשת חבר הקיני, הוא יתן את ראשו של הולופורנס בידיה.

יצאה יהודית בשקט מן העיר, והחלה מתקרבת למחנה האויב. ראו אותה החיילים, והיה לבושה ומראיה כבת מלכים ממש, ותאמר אליהם כי דבר לה אל הולופרנס, הביאוה לפני אדונם. שאל אותה, מי את ומה לך? השיבתו, אני בת הכהנים, תושבת העיר עליה אדוני צר, ואלה בני העיר, בוטחים בה' אלוקי ישראל שיושיעם, אך בעוד ימים ספורים תוכל להכניעם, ואנכי באתי לחסות בצל כנפיך. הביט הולופרנס אל יופיה, ומאד השתומם על עדינותה וחכמתה. נענה ואמר לה, אם תסייעי בידי לכבוש את העיר, אקח אותך לאשה. השיבתו בחכמתה, כי כן הדבר, והיא תלך ותשוב מן העיר, ותגלה לו כל צפונותיה.

ביום השלישי, הזמין הצורר את יהודית לשבת באהלו, לעת ערב, באה עם אמתה (שהיתה מסייעת לה), וסל בידיה, ובו מאכליה. והנה ערך לפניה שלחן מלא כל טוב, אך היא הגישה לפניו מן הגבינה אשר היתה בסל, והיתה מלוחה מאד, לכן ביקשה הולופרנס שתתן לו לשתות מיינה, והיא השקתה אותו והאכילתו מאכלי חלב ויין לרוב, עד שנפל הטמא ישן על מיטתו.

אז התגברה העדינה, ותשא את חרב הצורר שהיתה תלויה על ידו, ובעודה מתחננת לה' אלוקי ישראל, וכשכל גופה רועד, הכתה במכה אחת על צווארו של הרשע, הרגה אותו, ובזריזות, חתכה את ראשו, והניחתו בסל, ותשוב למחנה ישראל, וראש האויב בידיה, עד שגילו החיילים שמת מנהיגם, וגבר ישראל, וממעשה זה שאבו החשמונאים כח ועוצמה לדעת, כי לא בכח יגבר איש, ולה' הישועה.

אדם שאינו יכול להדליק בביתו
לפיכך, גם אשה נשואה, אם בעלה אינו יכול להדליק נרות חנוכה בביתו, כגון שצריך לצאת למקום רחוק, ראוי ונכון שימנה את אשתו שתהיה שלוחתו להדליק את הנרות במקומו, ויוצא ידי חובה אפילו אם אינו נמצא שם בשעת ההדלקה.

וכן אשה שהיא דרה לבדה, חייבת להדליק נרות חנוכה, כדין האיש ממש.

מי שעתיד לחזור לביתו בשעה מאוחרת
כתב מרן רבינו עובדיה יוסף זצ"ל, שאם אדם יודע כי הוא עתיד לחזור לביתו באותו לילה בשעה מאוחרת, עדיף שימנה את אשתו שתדליק הנרות בזמן הראוי להדלקת נרות לכתחילה, דהיינו כרבע שעה לאחר שקיעת החמה, מאשר שידליק בעצמו בשעה מאוחרת. ואף על פי שבכל המצוות אנו אומרים "מצוה בו יותר מבשלוחו", מכל מקום כאן עדיף שימנה את אשתו להדליק נרות, משום שעל ידה מתקיימת המצוה בזמן הראוי לה כתקנת חז"ל. ומלבד זה יש לומר, שכשהאשה מדליקה נרות במקום בעלה, לא נחשב הדבר שאינו מקיים המצוה בעצמו, משום שאשתו כגופו, ואם כן כשמדליקה האשה נרות הרי הוא כאילו הדליק בעצמו.

אולם יש להעיר, שאם הדבר יהיה כך מידי יום, אין הדבר נכון שאדם לא ידליק בכלל נרות חנוכה, וגם ישפיע הדבר לרעה על חינוך הילדים, ולכן יעשה שאלת חכם כיצד לנהוג.

ומכל מקום למנהג האשכנזים שכל אחד מבני הבית מדליק נרות חנוכה, אם נמצא הבעל במקום שיכול להדליק, טוב שידליק בעצמו בלא ברכה, ואשתו תדליק בביתו בברכה, ואם יכול הבעל, טוב שישמע ברכות ההדלקה מאדם אחר.

כשיש איש שמדליק
אף על פי שנשים חייבות בהדלקת נר חנוכה, מכל מקום כשבעל הבית מדליק נרות חנוכה בבית, אין אשתו ובנותיו מדליקות נרות בפני עצמן, ואפילו למנהג האשכנזים שכל אחד מבני הבית מדליק בפני עצמו, מכל מקום אשתו ובנותיו אינן מדליקות בפני עצמן. ורק אם האשה נמצאת לבדה בביתה, כגון אשה שאינה נשואה עדיין, או שאין בעלה נמצא בבית בשעת ההדלקה, תדליק האשה נרות חנוכה.

אדם שלא היה נוכח בשעת ההדלקה בלילה ראשון של חנוכה
והנה מוטל עלינו לבאר דבר נוסף, והוא, שכאשר הבעל יודע שיגיע מאוחר לביתו, ולכן הוא מורה לאשתו שתברך ותדליק במקומו, הרי שהוא יוצא ידי חובת ההדלקה והברכות בהדלקה של אשתו. אולם אם אירע שכבר בלילה הראשון של חנוכה הדליקה האשה את הנרות עבור הבעל, נמצא שהיא מברכת גם ברכת "שהחיינו" על ההדלקה בלילה הראשון. והבעל, עדיין לא בירך שהחיינו. ועל כן ביום השני כאשר יבא הוא לביתו, יהיה עליו להדליק נרות ולהוסיף לברך ברכת שהחיינו על הדלקה, שהרי זו ההדלקה הראשונה עבורו.

שאלות ותשובות על ההלכה

לרב שלום
האם האישה יכולה להוציא את הגבר בברכת הדלקת נר חנוכה

תודה
חג שמח
  כ"ז כסלו תשפ"ב / 1 בדצמבר 2021

יכולה, אבל אם הגבר יכול לברך ולהדליק, עדיף שהוא יברך וידליק. מצוות נר שבת שייכת בתחילה לאשה, ומצוות נר חנוכה שייכת בתחילה לאיש.

שלום כבוד הרב, אני נערה בת 17 ואני עובדת בחנוכה, ולא אהיה בבית בזמן שמשפחתי מדליקה נרות חנוכה. האם אני צריכה להדליק לעצמי כשאחזור ומן הסתם זה יהיה בשעה 11 בערך.. או שאבי יכול להוציא אותי ידי חובת הדלקת נרות ולא אצטרך להיות נוכחת בזמן ההדלקה...? כ"א כסלו תשפ"ב / 25 בנובמבר 2021

את יוצאת ידי חובה בהדלקה של אביך. תבורכי מפי עליון,

בס"ד
שלום עליכם האם שיעור שנערך לנשים ע"י רבנית האם הנשים רשאיות לברך על הדלקת החנוכיה בשיעור?
תבוא עליכם ברכה כ"ח כסלו תשפ"א / 14 בדצמבר 2020

מסיבת חנוכה המונית או שיעור המוני של נשים, ידליקו שם בברכה. וכן שיעור אם עושים אותו באיזה מקום ויש שם נשים שלא מדליקים בביתן, יש מקום לומר שיוכלו להדליק שם נרות בברכה. אבל כשמדובר בנשים שבבתיהן מדליקים נרות, לא נכון להדליק בברכה בשיעור, שהרי כולן כבר ראו את הנרות בבתיהן, ואף על פי שמרן זצ"ל כתב שאפשר להדליק גם במסיבות, שם היה מדובר במסיבות גדולות וכדומה, שיש בזה פרסום הנס גדול, אבל לא כל קיבוץ של כמה אנשים או נשים יאפשר הדלקת נרות חנוכה בברכה.   

שלום רב,
האם אישה יוצאת ידי חובה של נרות חנוכה על ידי שמיעת הברכות דרך הרדיו? כ"ד כסלו תשפ"א / 10 בדצמבר 2020

אין חילוק בין אשה לאיש בהדלקת נרות חנוכה. לכן אינה יוצאת ידי חובה בשמיעה במקום אחר או דרך הרדיו. תבורכו מפי עליון,

אם הבעל נמצא באמריקה ואישתו בארץ האם הוא יוצא ידי חובתו במה שאישתו מדליקה אע"פ שזה לא באותם שעות? כ"ג כסלו תשע"ט / 1 בדצמבר 2018

מאחר וכאן בארץ מדליקים לפני זמן ההדלקה בארצות הברית, לכן הוא יוצא ידי חובה בהדלקה של אשתו בארץ, ואינו צריך להדליק. ועל כל פנים בודאי שלא יברך.

מה קורה אם הבעל מדליק ביום הראשון, וביום השני האישה מדליקה, האם היא צריכה לברך גם שהחיינו? כ"ג כסלו תשע"ט / 1 בדצמבר 2018

היא אינה מברכת שהחיינו, משום שהיא כבר שמעה את הברכה מבעלה ביום הראשון, ויצאה ידי חובה.

לגבי ברכת שהחיינו של הבעל, כאשר לא שמע ביום הראשון ואשתו ברכה, כתבתם שהבעל יברך ביום השני.
א. איפה הרב עובדיה כותב את זה?
ב. כף החיים (תרע"ו, כו), וגם המשנה ברורה (תרע"ו, ז) בשם המגן אברהם כותבים אחרת- שלא צריך לברך שהחיינו, כיון שאשתו כגופו, ומכיון שהיא הוציאה אותו ידי חובה בלילה הראשון- לא יברך. אם כך, למה לא נאמר ספק ברכות להקל- ולא תברך?
ג. בדבר שיש בו מחלוקת כזו בין הפוסקים- האם לא ראוי לכתוב את דעות החולקים גם כן, ולסיים שדעת מרן הרב עובדיה לא לברך!? כ"ג כסלו תשע"ט / 1 בדצמבר 2018

מרן זצ"ל ב"קול סיני" (לפני כחמישים שנה) כתב כדבריכם, שאין לברך שהחיינו בלילה השני, משום ספק ברכות. ואחר כך שוב ישב על מדוכה זו, בכמה מקומות, ובכללם בספרו חזון עובדיה על הלכות חנוכה, וחזר בו מדבריו הראשונים, והעלה שאין לחוש בזה לספק ברכות, ושיש לברך שהחיינו. והביא ראיות גדולות לדבריו. ומה שאין אנו מביאים את כל השיטות, הוא משום שאנו מביאים, בפרט בזמני חגים, את עיקרי הדינים והשיטות בקצרה, ואי אפשר להאריך בכל שיטה ושיטה, באופן שיגרום בלבול.

בנושא חיוב נשים בהלל של חנוכה: האם חיבות לאמר הלל בחנוכה? אם כן, האם בברכה? אם כן, האם מוציאות גברים ידי חובה? כ"ח כסלו תשע"ח / 16 בדצמבר 2017

לא חייבות, אבל מצוה לומר, בלי ברכה. ואינן מוציאות אנשים ידי חובה, הואיל ואינן מחוייבות מן הדין. והזמן היחיד בשנה שנשים ספרדיות מברכות על ההלל, הוא בליל פסח.

למה הברכה היא להדליק נר מנוכה , ומקומות אחרים רשום נר של חנוכה , האם ספרדים אומרים נר חנוכה ואשכנזים אומרים של חנוכה או שבכלל לא נכון להגיד של חנוכה ? כ"ה כסלו תשע"ח / 13 בדצמבר 2017

האשכנזים ברובם אומרים נר של חנוכה (כפי הנוסחה בכמה מקומות ומהם בשבת כג.), והספרדים אומרים נר חנוכה. שכן הנוסחא במסכת סופרים. וכמו שפסק בשו"ת יביע אומר חלק שמיני סימן יא

האם האשה צריכה להיות נוכחת בשעת הדלקת הנרות? כ"ד כסלו תשע"ח / 12 בדצמבר 2017

מצוה להיות שם, אבל לא חיוב

 

בחורה רווקה שהדליקה נרות בבית הוריה והגיעה לביתה בשעה מאוחרת. האם צריכה להדליק נרות גם בדירתה? כ"ז כסלו תשע"ז / 27 בדצמבר 2016

בחורה שגרה בדירה משלה, והיא מפרנסת את עצמה, עליה להדליק נרות בביתה, אף על פי ששמעה וראתה כבר את הדלקת הנרות בבית הוריה.

מה קורה כאשר האישה מדליקה ביום השני במקום הבעל וזו לא היתה בלילה ראשון (עבדה עד מאוחר) האם תצטרך האישה לברך שהחיינו? כ"ד כסלו תשע"ו / 6 בדצמבר 2015

אם האשה לא היתה נוכחת ביום הראשון בשעת הדלקת נרות חנוכה, עליה לברך שהחיינו ביום השני. ולדעת מרן רבינו עובדיה יוסף זצוק"ל, יש לברך שהחיינו בשעת הדלקת הנרות, ולא באמצע היום.

ואם האשה היא זו שלא הייתה בלילה הראשון, האם רשאית לברך שהחיינו בלילה השני? כ"א כסלו תשע"ה / 13 בדצמבר 2014

רשאית לברך שהחיינו בלילה השני.

כתבתם שאם הבעל יצא ידי חובת ההדלקה בלילה הראשון ע"י אשתו, בלילה השני עליו לברך שהחיינו.
המשנ"ב פוסר בסימן תרע"ו ס"ק ז ושם בשער הציון אות יב שאינו מברך, אנא בארו לי על מה כבודם מסתמכים? כ' כסלו תשע"א / 27 בנובמבר 2010

שלום וברכה!

מרן שליט"א כתב בספרו על הלכות אבלות חלק א, שמי שהיה אונן בלילה הראשון של חנוכה, ואשתו הלדיקה נר חנוכה, הרי הוא מברך שהחיינו בלילה השני שהוא מדליק. ודיברנו עמו בזה, ועיקר טעמו, מכיון שאף על פי שלדעת הרבה פוסקים ומרן השלחן ערוך, הרי שיצא ידי חובת ההדלקה בלילה הראשון, מכל מקום כיון שאינו יוצא ידי חובת הברכה, משום שמכוין שלא לצאת ידי חובה (לענין אונן, אבל בנדון שלנו אינו שומע בכלל את הברכה), אף על פי שיצא ידי חובת ההדלקה, מברך בפעם הראשונה שמדליק. 

בברכת התורה,
הלכה יומית.

האם כאשר הבעל הדליק בחמשת הימים הראשונים ובשישי אישתו מדלקת, האם אישתו צריכה לברך שהחיינו, מאחר וזו הדלקתה הראשונה? י"ט כסלו תש"ע / 6 בדצמבר 2009

שלום רב!

אשה שלא שמעה את הברכות מבעלה בימים הראשונים, והיא מדליקה באחד הימים, תברך שהחיינו על הדלקת הנרות.
תשובת הגאון רבי גולן אלוף שליט"א.

בברכת התורה,
הלכה יומית.

8 ההלכות הפופולריות

שבת זכור – דרשה מיוחדת

"זכור את אשר עשה לך עמלק" בשבת שלפני הפורים (היא השבת הקרובה), בעת פתיחת ההיכל בבית הכנסת לאחר תפילת שחרית, מוציאים שני ספרי תורה, וקוראים בראשון בפרשת השבוע (שהשנה (תשפ"ה), נקרא בפרשת תצווה), ובספר התורה השני קוראים "זכור את אשר עשה לך עמלק". וקריאה זו היא שנקראת "פרש......

לקריאת ההלכה

"זכר למחצית השקל" התשפ"ה

מחצית השקל בפרשת כי תשא, שחזרנו וקראנו לא מזמן גם כן ב"שבת שקלים", נצטוינו על נתינת "מחצית השקל" שהיו כל ישראל נותנים בזמן שבית המקדש היה קיים. וסגולת המצוה שהיו ישראל נותנים "מחצית השקל", היתה להצילם מכל נגף, ורבו סודותיה ומעלותיה מאד, ובזמן שהיה בית המקדש קיים, הי......

לקריאת ההלכה

פרשת בא

מאמרו של הרה"ג יעקב ששון שליט"א, נכד מרן זצ"ל נאמר בפרשת השבוע, כאשר עמד משה ודיבר עם פרעה מלך מצרים: "וַיֹּאמֶר מֹשֶׁה, כֹּה אָמַר ה', כַּחֲצֹת הַלַּיְלָה אֲנִי יוֹצֵא בְּתוֹךְ מִצְרָיִם, וּמֵת כָּל בְּכוֹר בְּאֶרֶץ מִצְרַיִם מִבְּכוֹר פַּרְעֹה הַיֹּשֵׁב עַל כִּסְאוֹ ע......

לקריאת ההלכה

כלי פסח - המשך

ביארנו, שיש להשתמש בפסח בכלים שלא נבלע בהם חמץ, כלומר,כלים חדשים (או מיוחדים לפסח), או כלים שהוכשרו לפסח. ובדרך כלל דרך ההכשר של הכלי הוא כדרך השימוש בו. צלחות וקערות ממתכת או פלסטיק, ששמים בהן מאכלים חמים, אבל לא משתמשים בהן ככלי ראשון ממש, דהיינו שהדרך היא שכששמים בהן מאכל, יוצקים אותו לתוכן מת......

לקריאת ההלכה


כלי פסח – הכנה לפסח

בימים הללו, שאנו עומדים בסמוך לחג הפסח, נהגו בכל תפוצות ישראל, ובפרט הנשים, לנקות את הבתים היטב היטב מכל חשש חמץ, ויש בזה שתי מעלות. המעלה הראשונה, שעל ידי הזהירות המופלגת בנקיון הבית, יצאו מחשש של חמץ ממש, ומעלה נוספת, שעל ידי זה יגיעו לחג הפסח לחוג אותו בשמחה, כשהבית ערוך ומוכן לכבוד החג. ומלב......

לקריאת ההלכה

שאלה: כמה שיעורי "כזית" מצה צריך לאכול בליל פסח?

תשובה: בליל הסדר חובה לאכול סך הכל שלשה שיעורי "כזית" של מצה. וכל כזית הוא שיעור של קרוב לשלשים גרם מצה. ומכל מקום יש מקום להחמיר לאכול ארבעה שיעורים של מצה, או חמישה, כמו שנבאר. סדר ליל פסח סדר ליל פסח שסידר רבינו רש"י הקדוש הוא כך: קדש. ורחץ. כרפס. יחץ. מגיד. רחצה. מוציא מצה. מר......

לקריאת ההלכה

סדר ליל פסח – "קדש"

סדר ליל פסח המפורסם: "קַדֵּשׁ וּרְחַץ, כַּרְפַּס, יַחַץ, מגִּיד, רַחְצָה, מוֹצִיא מַצָּה, מָרוֹר, כּוֹרֵךְ, שֻׁלְחָן עוֹרֵךְ, צָפוּן, בָּרֵךְ, הַלֵּל, נִרְצָה", סידרו רבינו רש"י הקדוש. ועל פיו נהגו בכל תפוצות ישראל לנהוג בסדר ליל פסח, כפי שנדפס במחזורים ובהגדות. ובזמנינו מצויים בכל מק......

לקריאת ההלכה

החמץ בפסח – שנת התשפ"ה

אמרו רבותינו בתוספתא (פסחים פ"ג): שואלין ודורשין בהלכות הפסח קודם הפסח שלושים יום. ועל פי זה נהגו רבני ישראל בכל הדורות, שבימים הללו, מפורים ועד פסח, מלמדים ברבים את הלכות הפסח, מאחר וכל אדם מישראל צריך להיות בקי בדינים רבים הנוגעים לפסח, בכשרות המאכלים והכלים, בסדר ליל פסח ועוד. מהות החימוץ......

לקריאת ההלכה