הלכה ליום רביעי כ"ג אייר תשפ"ה 21 במאי 2025              

תאריך ההלכה: כ"ג אייר תשפ"ה 21 במאי 2025

קטגוריה: כללי


מקום קביעת המזוזה

שאלה: באיזה גובה יש לקבוע את המזוזה בפתח הבית?

תשובה: בגמרא במסכת מנחות (דף לג.) ובדברי הפוסקים מבואר, כי את המזוזה יש לקבוע בתחילת השליש העליון של הפתח. כלומר, יש לחלק את גובה הפתח לשלושה חלקים, ובתחילת השליש העליון מלמטה למעלה, יש לקבוע את המזוזה.

ונחלקו רבותינו הראשונים, אם הניח את המזוזה מתחת לגובה השליש העליון, ולמשל, אם קבע את המזוזה באמצע גובה הפתח, האם יצא ידי חובתו או לא? שלדעת הרא"ש, יצא ידי חובה. אבל הרמב"ם סובר שאפילו בדיעבד לא יצא ידי חובתו, ועליו להוציא את המזוזה ולקבוע אותה מחדש במקום הנכון. ולהלכה, פסק מרן השלחן ערוך (סימן קפט), שיש לקבוע את המזוזה בתחילת השליש העליון דוקא, ואם טעה וקבע אותה נמוך יותר, עליו להסירה ולקבוע אותה מחדש במקומה הנכון.

ויש לדון במקרה שפתח הבית הוא גבוה מאד, שאז, אם יקבעו את המזוזה בתחילת השליש העליון, יוצא שהמזוזה תהיה גבוהה מאד, ולא יוכלו לנשק אותה כפי שרבים נוהגים כאשר נכנסים או יוצאים מן הבית. האם יש לקבוע את המזוזה בגובה שבני אדם יוכלו לנשק אותה, או שגם במקרה כזה יש לקבוע אותה בתחילת השליש העליון.

ולהלכה, כתב מרן רבינו עובדיה יוסף זצ"ל, (הליכות עולם ח"ח עמוד רמח), שלעולם יש לקבוע את המזוזה בתחילת השליש העליון, ואין לעזוב את דברי מרן השלחן ערוך והפוסקים שפסקו שחובה לקבוע בתחילת השליש העליון דוקא, אפילו אם על ידי זה יתבטל המנהג שנהגו רבים לנשק את המזוזה.

ולסיכום: בכל מקרה, יש לקבוע את המזוזה בתחילת השליש העליון של פתח הבית. וכפי שביארנו.

< <ההלכה הקודמת ההלכה הבאה > >

שאלות ותשובות על ההלכה

מה אם יש דלת כניסה גבוה מאוד... עדיין אמורים להיות בשליש העליון? כ"ז אייר תשפ"ה / 25 במאי 2025

כן. גם אם הדלת מאד מאד גבוהה, יש לשים את המזוזה מאד גבוה, בתחילת השליש העליון.

שלום לכבודו. 1. האם הבן והאב מותרים לשאת שתי אחיות? ( ברור שהם יהיו גיסים) 2. נשאלתי על ידי אדם שגירש את אשתו שלא מרצונו בגלל שהיא איימה עליו שתכליל במשטרה נגדו שהוא היכה אותה ועוד…… מרוב חשש למצבו ולמצב ילדיו הצריכים את אבא לחינוך ועזרה ועוד…… נאלץ !!! נאלץ לתת לה גט. האם הגט הוא שריר וקיים ? 3. תיקון האלמנה יש בו תוקף וחוזק להציל את הבעל. מנסיון של כבודו עושים את זה . מה כבודו יכול ולו מעט להרחיב בעיניין. תתברך אמן

כ"ד טבת תשפ"א / 8 בינואר 2021

אם אשת אביו היא אמו, בודאי שאסור, כי היא דודתו, ויש בזה איסור כרת. אם אשת אביו אינה אמו, מותר לישא את אחותה, כמו שכתב בפעולת צדיק סימן ד.

בבתי הדין עושים ביטול מודעות וכדומה לפני סידור הגט, כך שהסיכוי שיהיה חשש אמיתי בגט הוא ממש אפסי, ובהרבה סכסוכים בין איש לאשתו מעורב גם ענין של שקר ובכל זאת אין זה מכהה את תוקפו של הגט. 

אצל החרדים נוהגים לעשות תיקון מפני שלדברי הזהר הקדוש יש סכנה לאדם שנושא אלמנה. ויש צורך לדר בזה עם תלמיד חכם אמיתי שיש לו קצת ידיעה בקבלה. 

אם קבע את המזוזה מעל תחילת השליש העליון כפי שרבים עושים, האם יצא? י"ד כסלו תשע"ז / 14 בדצמבר 2016

אם קבע את המזוזה בטעות במקום גבוה יותר מתחילת השליש העליון, יצא ידי חובה, אך זאת בתנאי שיש שמונה ס"מ בין ראש המזוזה למשקוף העליון.