הלכה ליום ראשון י"ח תמוז תשפ"ב 17 ביולי 2022              

תאריך ההלכה: י"ח תמוז תשפ"ב 17 ביולי 2022

קטגוריה: בין המצרים ותשעה באב


"שבעה עשר בתמוז"

היום הוא יום תענית "שבעה עשר בתמוז". שבעה עשר בתמוז חל אתמול, בשבת, ומחמת קדושת השבת התענית נדחית להיום.

תענית שבעה עשר בתמוז
נאמר בספר זכריה (פרק ח פסוק יט) "כֹּה אָמַר ה' צְבָאוֹת, צוֹם הָרְבִיעִי וְצוֹם הַחֲמִישִׁי וְצוֹם הַשְּׁבִיעִי וְצוֹם הָעֲשִׂירִי, יִהְיֶה לְבֵית יְהוּדָה לְשָׂשׂוֹן וּלְשִׂמְחָה וּלְמֹעֲדִים טוֹבִים וְהָאֱמֶת וְהַשָּׁלוֹם אֱהָבוּ". ופירשו חז"ל (במסכת ראש השנה דף יח:), צום הרביעי זה צום שבעה עשר בתמוז, כי חודש תמוז הוא החודש הרביעי מחודש ניסן. (וידוע שחודש ניסן הוא הראשון לחודשי השנה לפי מנין תורתינו הקדושה). וצום החמישי זה צום תשעה באב, כי חודש אב הוא החודש החמישי מחודש ניסן. וצום השביעי זה צום גדליה, שהוא בשלושה בתשרי, שהוא החודש השביעי מחודש ניסן. וצום העשירי זה עשרה בטבת, שהוא החודש העשירי מחודש ניסן.

דין התענית
כתב רבינו הרמב"ם, שכל ישראל מתענים בימים אלו, מפני הצרות שאירעו בהם, כדי לעורר הלבבות ולפתוח דרכי התשובה, ויהיה זה זכרון למעשינו הרעים, ומעשה אבותינו שהיה כמעשינו עתה, עד שגרם להם ולנו אותן הצרות, שבזכרון דברים אלו נשוב להיטיב, שנאמר והתודו את עונם ואת עון אבותם.

מה אירע ביום שבעה עשר בתמוז?
ביום שבעה עשר בתמוז אירעו חמישה דברים קשים, ואלו הן: נשתברו לוחות הברית, הופסקה הקרבת קרבן התמיד בכל יום בבית המקדש, הבקיעו האויבים את חומת ירושלים בתקופת חורבן בית המקדש השני, שרף אפוסטמוס הרשע את התורה, והועמד צלם בהיכל בית המקדש.

מי חייב בתענית זו?
הכל חייבים להתענות בשבעה עשר בתמוז. ואסור לפרוץ גדר. ומעוברות (נשים בהריון) ומניקות אינן מתענות ביום זה. ואדם זקן שהתענית עלולה להזיק לו על פי הוראת הרופא, לא יתענה. וכן אשה שילדה בתוך שנתיים מהיום, והיא מרגישה חולשה יתירה מחמת התענית, אינה צריכה להתענות. וכל אדם שמצב בריאותו אינו מאפשר לו להתענות, עליו לשאול תלמיד חכם בקי בהוראה, שיורה לו כיצד לנהוג. ואם יש חשש סכנה בתענית, בודאי שלא יתענה. ויתייעץ עם תלמיד חכם כדי שיורה לו כיצד לנהוג בסמוך לתענית תשעה באב, שהיא חמורה יותר מצד הדין.

הקטנים שהם פחות מגיל בר מצוה או בת מצוה, אינם מתענים בתענית זו אפילו כמה שעות, ורק מגיל מצוות יש להתחיל להתענות בתענית זו, וכן הדין לגבי תענית צום גדליה, ותענית עשירי בטבת. (חזון עובדיה).

< <ההלכה הקודמת ההלכה הבאה > >

שאלות ותשובות על ההלכה

שלום רב
לגבי תיקון חצות שנוהגים לעשות בחצות היום בימי שלושת השבועות , מה דינו בשנת שמיטה ?
האם אומרים?
תודה

י"ח תמוז תשפ"ב / 17 ביולי 2022

עושים ואומרים תיקון רחל (בחצות היום).

האם מברכים בשלום ביז תמוז

י"ז תמוז תשפ"א / 27 ביוני 2021

כן. אין ההקפדה בזה אלא ביום תשעה באב. תבורכו מפי עליון,

בעלי הברית לא צמים בכלל כאשר הצום דחוי, או שהם עדיין צריכים להתענות עד לאחר המנחה? כ"א תמוז תשע"ו / 27 ביולי 2016

עליהם להתענות עד זמן הברית. חזון עובדיה עמוד נב-נד.

בע"ה ביום רביעי הקרוב יש לי ברית, האם אפשר לנגן מנגינת רקע לאורחים למרות בין המצרים? י"ט תמוז תשע"ו / 25 ביולי 2016

בסעודת מילה, אפשר להקל להשמיע מוזיקה, אפילו מכלי נגינה.
כן פסק מרן זצ"ל בספר חזון עובדיה על ארבע תעניות עמוד קנא.

שכחתי מהתענית היום ואכלתי ארוחת בוקר אך ברגע שנזכרתי כבר לא אכלתי יותר....
האם זה יחשב לי שצמתי?

כ"ה תמוז תשע"ה / 12 ביולי 2015

שכח ואכל בתענית, כתב בתרומת הדשן (סימן קנו, וה"ד מרן זצ"ל בחזון עובדיה עמוד כב), שחייב לסיים את התענית, אבל אינו חייב להשלים יום אחר תחתיה. ומכל מקום צריך לשוב בתשובה על מה שחטא שאכל בתענית.

מי הם המקלים שפוטרים את האשה מלצום תוך 24 חודשים מהלידה ?
והאם ניתן להסתמך עליהם מלחתחילה ?

כ"ב תמוז תש"ע / 4 ביולי 2010

שלום רב!

המהרש"ם, ועוד מרבותינו האחרונים, הם שכתבו להקל בדבר. והביא דבריהם מרן שליט"א בחזון עובדיה ד' תעניות עמוד סב. ושם הביא דברי האוסרים. והמיקל כדעת המיקלים בשעת הדחק, כגון שהאשה מרגישה חולשה, יש לו על מה שיסמוך.

בברכה,
הלכה יומית.