הלכה ליום חמישי ט"ז סיון תשפ"א 27 במאי 2021              

תאריך ההלכה: ט"ז סיון תשפ"א 27 במאי 2021

קטגוריה: כשרות


התנאים להיתר אכילת בישולי גויים

בהלכה הקודמת ביארנו באופן כללי את האיסור לאכול מתבשילים שבישלם הגוי. וכגון, אם בישל הגוי תפוח אדמה, אסור לאכול ממנו, אף על פי שאין כל חשש מצד כשרות המאכל, מכל מקום גזרו רבותינו איסור אכילה מתבשילים שבישל הגוי, מן הטעמים שהוזכרו בהלכה הקודמת.

אולם בעצם הדין שאין לאכול מבישולי הגוי, ישנם שני תנאים, שבההעדר אחד מהם, מותר לאכול מתבשילי הגוי.

תנאי איסור בישולי גויים
התנאי הראשון הוא, שיהיה התבשיל עשוי ממאכלים שאינם נאכלים כשהם חיים, (חיים, כלומר, אינם מבושלים). כגון תפוחי אדמה, בשר (לרוב סוגיו), אורז וכיוצא בזה. שכל המאכלים הללו אי אפשר לאכלם ללא בישול, ולפיכך אסור לאכלם אם בישלם הגוי.

אבל דבר שנאכל כמות שהוא חי, כגון תפוחים, גזר וכיוצא בזה, שרגילים לאכלם אף ללא בישול, מותר לאכלם אם בישלם הגוי. שכל דבר הנאכל כמות שהוא חי, לא נאסר באכילה מחמת בישול הגוי.

והתנאי השני, שיהיה התבשיל ראוי להעלותו על שלחן מלכים. כלומר, דוקא תבשיל שיש לו חשיבות, כמו בשר ודגים, שייכת בו גזירת רבותינו שלא לאכול מבישולי הגוי. אבל תבשיל פשוט מאד, שאין להעלותו על שלחן מלכים, מותר לאכול ממנו, אף על פי שבישלו גוי.

וכל תבשיל שחסר בו אחד מן התנאים הללו, כלומר, או שהוא נאכל כמות שהוא חי, או שהוא אינו עולה על שלחן מלכים, הרי שמותר לאכלו אפילו אם בישלו הגוי. ואין צורך שיתקיימו שני התנאים יחד.

ובהלכה הבאה, נביא דוגמאות למאכלים שמותר לאכלם, אף על פי שבישלם הגוי. (שלחן ערוך יורה דעה סימן קיג).

< <ההלכה הקודמת ההלכה הבאה > >

לשמיעת שיעוריו של מרן זצ"ל (מלפני שנים רבות) בנושא:

בישולי גויים

אורך השיעור: 01:10:57         הורד     (16.25 MB)

מדיני פת ויין עכו"ם - סימן קי"ב-קי"ד

אורך השיעור: 1:35:19         הורד     (21.83 MB)

פת עכו''ם בישולי גויים 2

אורך השיעור: 1:17:44         הורד     (17.80 MB)

בישולי גויים 2

אורך השיעור: 1:14:03         הורד     (16.95 MB)

פרשת וישלח תשע"א - בישולי עכו''ם

אורך השיעור: 49:55         הורד     (11.34 MB)

שאלות ותשובות על ההלכה

האם מותר לאכול דגנים (קורנפלקס) של גוי? לדוגמא בבית מלון שלהם בחוץ לארץ? י' תמוז תשע"ב / 30 ביוני 2012

ראשית, יש בדגנים חששות רציניים של בעיות כשרות. ולכן אין לאכול מוצרים כאלה ללא הכשר, או לכל הפחות שיהיה ידוע בוודאות שאין שם בעיית כשרות.
ומצד בישולי גויים, יש מקום להקל בזה, על פי מה שכתב מרן שליט"א בשו"ת יביע אומר חלק עשירי, שגם בקטניות מבושלות כאשר הן עשויות למכירה המונית, אין בזה איסור בישולי גויים. וכמובן שכוונתינו על קורנפלקס העשוי קטניות של תירס.

אוכל פשוט כמו אורז, מקרונים, כרוב מבושל, מרק ירקות (עם עוף או בלי עוף)- לכאורה מותר לאכול מבישול גוי מכיוון שהוא תבשיל פשוט (לא עיקרי ל"שולחן מלכים"), מה הדין? י' תמוז תשע"ב / 30 ביוני 2012

כל המאכלים שציינת, אין לאכלם כאשר בושלו על ידי גוי, משום שלעתים קרובות מאד הם מוגשים כמאכל טפל למאכל אחר שהוא בודאי עולה על שלחן מלכים, וגם בפני עצמם הם עולים על שלחן מלכים. ובקושי אנו מיקלים לגבי קטניות קלויות, ולא לגבי קטניות מבושלות.