שאלה: האם מותר לומר לגוי ביום שישי, שיעשה משהו עבורי בשבת?
תשובה: למדנו, שאסור לומר לגוי לעשות מלאכה בשבת. לדוגמא, אסור לומר לגוי להדליק את האור בשבת, מלבד מקרים מסויימים, שלא נדון בהם כעת.
אמירה לנכרי לפני שבת
כתב הרמב"ם (פ"ו מהל' שבת), שכשם שאסור לומר לגוי לעשות מלאכה בשבת, כמו כן אסור לומר לו לפני שבת לעשות מלאכה בשבת. ומבאר הרמב"ם, שדבר זה נאסר על ידי רבותינו, כדי שלא תהיה השבת קלה בעינינו, ונבוא חס ושלום לעשות מלאכה בעצמינו בשבת.
גם מהר"ם מרוטנבורג כתב (בתשובה סימן רב), בזו הלשון: "יש בני אדם שסבורים, שאיסור אמירה לגוי הוא דוקא כאשר האמירה היא בעצם יום השבת, אבל כשהאמירה היא לפני שבת, מותר. וטועים הם, שהרי מוכח במסכת עבודה זרה (דף יז:), שגם כשהאמירה קודם השבת, אסור". וכן פסקו גדולי רבותינו הפוסקים, בעל הלכות גדולות, רב סעדיה גאון, וכן פסק מרן בשלחן ערוך (סימן שז).
שכירות פועלים בשבת
לפיכך, אסור לומר לגוי בערב שבת, לשכור פועלים בשבת, אף על פי שהיהודי לא זקוק לפועלים עד מוצאי שבת, מפני שעצם הדבר, לשכור פועלים בשבת, יש בו איסור מדרבנן, וכיון שאסור לשכור פועלים בשבת, אסור גם לומר לגוי לעשות זאת בשבת, ואפילו כאשר אומרים לו לעשות כן לפני שבת. (שלחן ערוך סימן שז סעיף ב).
וכל שכן שאסור לומר לגוי בימות החול, שידליק את אורות החשמל בבית או בבית הכנסת בשבת בימי שבת, כי הדלקת אור החשמל אסורה מן התורה, ולכן בודאי שאסור לומר לגוי לעשות זאת בשבת. (רב פעלים ח"ב סימן מג).
לבקש מגוי לקנות משהו בשבת
וכן אסור לתת לגוי כסף, אפילו ביום ראשון, ולבקש ממנו שיקנה איזה חפץ בשבת, לדוגמא, אדם שרוצה לקנות איזה צעיף מיוחד שמוכרים אצל הערבים בשער שכם, והוא פונה לאחד הערבים, ומבקש ממנו, "כאשר תלך לשוק בשבת, קנה עבורי את הצעיף הזה", הרי שיש בדבר איסור אמירה לגוי. ורק אם הגוי קונה לעצמו את החפץ, ואחר כך יתכן שימכור אותו ליהודי, אז מותר ליהודי לומר לו, "קנה עבורך את הצעיף בשבת, ואם אצטרך אותו, אקנה אותו ממך לאחר השבת. כי באופן כזה הגוי קונה עבור עצמו את החפץ בשבת, ולא עבור היהודי. (הליכות שבת פרק א).
ביום ראשון יחול יום התענית י"ז בתמוז (כי י"ז בתמוז יחול בשבת, והתענית נדחית ליום ראשון), לכן בהמשך נלמד דינים הנוגעים לימים הללו, ואחר כך בעזרת ה' נחזור לבאר עוד כמה דינים בעניני אמירה לנכרי.