ביארנו בעבר את כללי הדינים הנוגעים לחימום מאכלים בשבת. ונחזור עליהם באופן כללי:
היתר חימום מאכלים בשבת, הוא תלוי בשני תנאים:
התנאי הראשון, שמדובר במאכל שהתבשל כל צרכו לפני שבת. כי מאכל שאינו מבושל כראוי לפני שבת, הדבר פשוט שאסור לחמם אותו בשבת, מפני שעל ידי החימום על גבי "פלאטת שבת", המאכל ממשיך להתבשל, ויש בזה איסור מן התורה.
התנאי השני, שאין אנו דנים אלא לגבי חימום מאכל על גבי "פלאטת שבת", ולא על גבי אש גלויה, כי החימום על גבי אש גלויה אסור בהחלט בשבת, וכפי שהסברנו כבר בעבר.
כמו כן הסברנו עוד כמה פרטים בדיני חימום מאכלים בשבת, ובכללם, שאין אנו מחממים אלא מאכלים יבשים, כמו אורז, אבל מאכלים שהם לחים, כמו מרק, אין לחממו בשבת. והסברנו שיש בזה חילוקי דעות בין הספרדים לאשכנזים, וכעת לא נוכל לחזור על כל הדינים.
חלות שלא נאפו כראוי
לאור האמור, בית שאפו בו חלות לפני שבת, והנה אירע, וראו שהחלות לא אפויות כראוי, עד כדי כך שבאמצע חלק מן החלות, נראה "בצק" ממש, הרי שאסור מן התורה לחמם את החלות הללו בשבת על גבי הפלאטה, מפני שעל ידי החימום, החלות ימשיכו להאפות, ומי שהניחם על הפלאטה עבר על איסור בישול ממש בשבת.
מאכל ראוי לאכילה, שלא התבשל כלל
כמו כן, מאכל שהוא ראוי למאכל כמו שהוא, לדוגמא, עגבניה, שאינה מבושלת, אסור בהחלט להניחה לחימום על גבי הפלאטה בשבת, מפני שעל ידי החימום, היא מתבשלת, ומאחר והיא לא התבשלה מעולם, הרי שכעת היא מתבשלת ממש, ולפיכך מי שיניחנה על גבי הפלאטה בשבת, יעבור על איסור בישול בשבת. אף על פי שהעגבניה טובה מאד למאכל גם ללא הבישול.
קוסקוס
ומן הדברים נלמד, שאותם הנוהגים להכין ביום שישי "קוסקוס" מן הסוג שמוכרים בחנויות, ועושים זאת באמצעות עירוי מים רותחים (מכלי שני, ואפילו מכלי ראשון), על גבי גרגרי הקוסקוס היבשים, הדין הוא שאסור להם לחמם את הקוסקוס בשבת, מפני שאין לקוסקוס דין "מבושל" כלל, שהרי הוא מעולם לא התבשל על גבי האש, ומה ששפכו עליו מים רותחים, עדיין אין זה נחשב ל"בישול" ממש מבחינת ההלכה, ואף על פי שכעת על ידי החימום, הקוסקוס נשאר בדיוק באותו מצב, ולא נראה בו שום שינוי, בכל זאת אסור לחממו בשבת, משום איסור "בישול".
"פירה"
וכן "פירה" שעושים מתפוחי אדמה, שמרסקים אותם לאחר הבישול, ומוסיפים בתוכם מיני תבלין, פלפל וכדומה, אסור בהחלט לחמם את המאכל בשבת, מפני שעל ידי החימום, מיני התבלין יתבשלו בפעם הראשונה, ויש בזה איסור ממש. וְלַמַּזְהִיר וְלַנִּזְהָר, שְׁלוֹמִים תֵּן כְּמֵי נָהָר.