נשאלנו, בדבר מה שכתבתנו בשבוע שעבר, שקטניות, כגון חומוס וכדומה, שנקלו, כלומר נאפו, על ידי גויים, אין בהם איסור בישולי גויים. האם הוא הדין לגבי קטניות מבושלות, כמו שמצוי בזמנינו לרוב, קופסאות שימורים, שמוכרים קטניות (פול, חומוס, שעועית, תירס) שבושלו על ידי גויים. האם יש בדבר איסור בישולי גויים או לא?
והנה בדין קטניות קלויות, הסברנו את טעם ההיתר בדבר, לפי מה שכתב מרן הבית יוסף, (סימן קיג), שלדעת הרמב"ם אין איסור בישולי גויים באפונים (חומוס) קלויים, משום שמדובר במאכל פשוט, "עד שאין אדם מזמין את חבירו עליהם".
ולגבי קטניות מבושלות, נראה שיש לאסור משום בישולי גויים, שהרי קטניות מבושלות הן בודאי בגדר "מאכל חשוב", ולא שייך להקל בבישולם על ידי גויים. וכמו שכתב בפירוש הרמב"ם (בפי"ז מהמ"א הי"ח), "פולים ואפונים וכיוצא בזה, ששולקים הגויים ומוכרים אותם, אסורים משום בישולי גויים".
ומרן רבינו עובדיה יוסף שליט"א בשו"ת יביע אומר חלק עשירי (חיו"ד סימן ח) הביא שכן כתב הגאון רבינו עובדיה סומך בספרו זבחי צדק. ושכן כתבו עוד הרבה מגדולי הפוסקים.
ולמעשה כתב, שיש מקום להצדיק את מנהג המיקלים בזה. שהרי המהריט"ץ כתב, שכל מאכל המתבשל על ידי גויים, ונמכר בשווקים בכל העולם, כגון דבר הנמכר בקופסאות שימורים וכדומה, אין בו איסור בישולי גויים. שהרי אין הקונה יודע בכלל מיהו הגוי המבשל, ואין כאן חשש של קירוב דעת בין ישראל לגויים, ולכן לא שייך בזה איסור.
ואף שלהלכה אין אנו נוקטים כדברי המהריט"ץ, כמו שכתב החיד"א, "שלא שמענו היתר כזה לענין בישולי גויים". מכל מקום, במקום שיש סברא נוספת להקל, וכגון בדין הקטניות המבושלות, שיש מהפוסקים הסוברים להקל אף בקטניות מבושלים בקופסאות שימורים, משום שאינם עולים על שלחן מלכים, ועוד מטעמים אחרים. לפיכך יש לסמוך על שיטת המהריט"ץ להקל בנדון השאלה.
לכן להלכה, קופסאות שימורים של קטניות מבושלות, יש להקל בהם, שאף על פי שבושלו על ידי גויים, אין בדבר איסור.