הלכה ליום ראשון ו' ניסן תשפ"ד 14 באפריל 2024

שאלה: כמה שיעורי "כזית" מצה צריך לאכול בליל פסח? - ותוספת בעקבות המצב הבטחוני המתוח בארץ ישראל

בעקבות המצב הבטחוני המתוח בארץ ישראל, עלינו לזכור, כי אף שאין אנו יודעים לאן הדברים מוליכים אותנו, בכל זאת אי אפשר להתעלם מכך שניכרים כאן אותות של חבלי משיח, ועלינו להתחזק ביתר שאת בלימוד תורה ובתפילה, על כלל ישראל, ועל שלומם של חיילי ישראל, ועל טובת כלל ישראל, שה' יתברך יחבב את עמו, וישיבם בתשובה שלימה בשובה ונחת, ויציל את ישראל מכל אויביהם מבית ומחוץ. גם יש להתחזק בבטחון בה' יתברך, כי הכל מידו, ולב מלכים ושרים ביד ה', והכל יהיה בעזרת ה' לטובה ולברכה, ונזכה לראות בגאולה השלימה במהרה בימינו. בניסן נגאלו ובניסן עתידים להגאל. אמן כן יהי רצון. 

* * * * * * * * * * * * * * *

תשובה: בליל הסדר חובה לאכול סך הכל שלשה שיעורי "כזית" של מצה. וכל כזית הוא שיעור של קרוב לשלשים גרם מצה. ומכל מקום יש מקום להחמיר לאכול ארבעה שיעורים של מצה, או חמישה, כמו שנבאר.

סדר ליל פסח
סדר ליל פסח שסידר רבינו רש"י הקדוש הוא כך: קדש. ורחץ. כרפס. יחץ. מגיד. רחצה. מוציא מצה. מרור. כורך. שלחן עורך. צפון. ברך. הלל. נרצה.

בקערת ליל הסדר מניחים שלוש מצות, וכשמגיעים בסדר ליל פסח ל"יחץ", לוקח בעל הבית את המצה האמצעית מבין השלוש, ובוצע אותה לשתי חתיכות. ומניח את החלק הקטן בין שתי המצות, ואת החלק הגדול נותן לאחד מבני הבית שישמור אותה ל"אפיקומן". כמו שיבואר.

ה"כזית" הראשון
כשמגיעים בסדר ל"מוציא מצה", לוקח בעל הבית את שלשת המצות המוכנות בקערת ליל הסדר, ששתי המצות השלימות מונחות מלמעלה ומלמטה, וביניהן מונחת המצה הפרוסה שחצה אותה לשנים כשהגיע ל"יחץ", ואוחז את המצות בידו ומברך "המוציא לחם מן הארץ", ולאחר מכן מברך "על אכילת מצה". ונוהגים שאחרי שמברך המוציא, שומט מידיו את המצה השלישית המונחת מלמטה, ומברך על אכילת מצה רק על המצה העליונה ועל המצה הפרוסה האמצעית. ובעל הבית אוכל כזית אחת מכל מצה.

נמצא שבעל הבית אוכל שני שיעורי כזית כבר באכילה זו. אחד מן המצה העליונה ואחד מן המצה האמצעית. אבל שאר בני הבית, שאין להם מספיק לאכול שני שעורים ממצות אלו שבידיו של בעל הבית, נותן להם בעל הבית מעט מכל מצה, ומצרף להם ממצות אחרות הנמצאות איתו עד שיגיעו לשיעור כזית אחד. ודי להם לכל הדעות בשיעור כזית אחד בלבד. נמצא כי שאר בני הבית אינם אוכלים באכילה זו אלא כשיעור כזית אחד בלבד. וגם בעל הבית אם מאיזו סיבה לא אכל שיעור של פעמיים כזית, יצא בדיעבד ידי חובתו. ולקוצר הזמן לא נוכל להרחיב את הדיבור ולהסביר את טעמי דין זה.

הכזית השני
לאחר מכן כשמגיע ל"כורך", לוקח "כזית" מן המצה השלישית שבקערת ליל הסדר, וכורכה עם כזית מרור (חסה), וטובלה בחרוסת ואומר: "זכר למקדש כהלל", ואוכלם ביחד בהסיבה. (כלומר, כשהוא מוטה על צד שמאל). נמצא שעד כאן אוכל בעל הבית שלש פעמים שיעור כזית, ושאר בני הבית אוכלים עד כאן שני שיעורים של כזית.

הכזית השלישי
כשמגיע בסעודתו ל"צפון", לאחר גמר כל הסעודה, אוכלים מן המצה השמורה אצל אחד המסובים ל"אפיקומן". ובעל הבית אוכל מאותה המצה שיעור "כזית" נוסף. (ולשאר בני הבית נותן ממצה אחרת שאיתו ומצרף להם מעט מן המצה שהיתה מוכנה מראש לאפיקומן). וגם מצה זו צריך שיאכלה בהיסבה, וצריך להזהר מאד לאכלה בהסיבה, שאם לא אכלה בהסיבה, לא יצא ידי חובתו ויצטרך לאכול כזית נוספת, ועלולה אכילתו להיות אכילה גסה, שגם באכילה כזו אינו יוצא ידי חובתו כפי שביארנו כבר.

ויש מחמירים לאכול כ"צפון" כשיעור שני זיתים, אחד זכר לקרבן פסח ואחד זכר למצה שהיו אוכלים עם קרבן פסח. נמצא שבעל הבית עד כאן אכל חמישה שיעורי כזית אם הוא מחמיר על עצמו, ואם לאו אינו אוכל אלא שיעור ארבע זיתים. ושאר בני הבית אוכלים ארבע זיתים אם הם מחמירים על עצמם, ואם לאו, אינם אוכלים אלא שיעור של שלשה זיתים.

ולסיכום: ב"מוציא מצה" אוכל בעל הבית שיעור כשני זיתים של מצה. ושאר בני הבית שאינם אוכלים מן המצה של בעל הבית אוכלים כזית אחת. וב"כורך" אוכל כל אחד כזית מצה. ומ"צפון" אוכל כל אחד כזית אחד, ויש מחמירים לאכול שיעור של שני זיתים מצה.

שאלות ותשובות על ההלכה

מה משקל כל שיעור במצה רגילה (מרובעת)? במצה שמורה (עגולה)? במצה רכה? ח' ניסן תשפ"ד / 16 באפריל 2024

יש מיקלים במצה קשה כעשרים גרם. וברכה אנו אומרים עשרים ושבע גרם

שלום וברכה, ראשית כל חזק ואמץ על ההלכות והדברי תורה ממש יפה!!
שאלתי, הרב כתב שבאכילת מצה בליל הסדר בעל הבית צריך לאכול 2 כזיתות ושאר בני הבית אחד,
1. אם בעל הבית קשה לו [שהוא מברך, ולא יפה לא לתת לו לברך], אז שאר האנשים צריכים לאכול 2 כזיתות?
2. במידה ששאר בני הבית או מישהו רוצה להחמיר לאכול 2 כזיתות [או שבעל הבית אוכל את 2 הכזיתות] [או גם באכילת האפיקומן שאוכלים 2 כזיתות] [מי שמחמיר] האם צריך לאכול את 2 הכזיתות האלו [בין באכילת מצה או באפיקומן] תוך כדי אכילת פרס? או רק כזית אחד בזמן פרס ואחר כך עוד אחד?
תודדדה רבה, חג שמח!! ח' ניסן תשפ"ב / 9 באפריל 2022

שאר האנשים יכולים להסתפק בכזית אחת גם אם בעל הבית אוכל רק אחת.

האוכלים שני כזיתות, צריכים לאכול כל כזית בכדי אכילת פרס, אבל אין צורך ששני הכזיתות יהיו בכדי אכילת פרס. (יש מקום להחמיר בזה פעם אחת באכילת שני הכזיתות, להשתדל לסיים תוך שבע וחצי דקות את שניהם, מפני שלדעת הנודע ביהודה ועוד, שיעור כזית הוא גדול ממה שאנו משערים, פי שניים, וזהו השיעור הידוע כשיעור "חזון איש", ולכן כשאוכלים שני כזייתות, יוצאים גם ידי חובת אותה שיטה ששיעור הזית גדול יותר, ואם ירצה להרויח ענין זה, יהיה עליו לאכול את שני הכזייתות בכדי אכילת פרס אחד).

 

כמה זה משקל כזית לעניין של הכרפס והחסה ? י"ח ניסן תש"פ / 12 באפריל 2020

הכרפס, אין אוכלים ממנו שיעור כזית.

המרור, כלומר חסה, יש לאכול עשרים ושבעה גרם.

ויש לשים לב, שאם שוקלים במשקל את השיעורים של החסה, ועושים זאת לאחר שטיפת החסה, הרבה פעמים החסה מלאה טיפות מים, ולכן יש להוסיף על השיעור, או לשוקלה כשהיא נגובה לגמרי.

עד כמה אפשר להקל בקשר לשיעור כזית. כלומר מה השיעור הקטן ביותר, מדובר באדם שעבר לאחרונה ניתוח לקיצור קיבה ולא יכול לאכול שיעורים גדולים. ו' ניסן תש"פ / 31 במרץ 2020

שיעור של עשרים ושבע גרם בדיוק. ויאכל רק שלוש כזיתות מצה, כפי עיקר הדין. וימהר בסדר, כדי שיוכל לאכול את הכזית הראשון מוקדם, ולאחר כשעה או יותר יאכל עוד כזית, וכן הלאה. 

מה השיעור של מצה רכה (לאפה) בגרם שצריך לאכול בליל הסדר ? ו' ניסן תשע"ח / 22 במרץ 2018

אם יקח משקל של עשרים ושבעה גרמים, יוצא מכל ספק. (המשקל הסגולי של המצות הרכות, הוא פחות ממשקל המים).

האם את הכזית הראשון יש לאכול בהסיבה? ג' ניסן תשע"ז / 30 במרץ 2017

גם הכזית הראשון יש לאכול בהסיבה.

8 ההלכות הפופולריות

פרשת בא

מאמרו של הרה"ג יעקב ששון שליט"א, נכד מרן זצ"ל נאמר בפרשת השבוע, כאשר עמד משה ודיבר עם פרעה מלך מצרים: "וַיֹּאמֶר מֹשֶׁה, כֹּה אָמַר ה', כַּחֲצֹת הַלַּיְלָה אֲנִי יוֹצֵא בְּתוֹךְ מִצְרָיִם, וּמֵת כָּל בְּכוֹר בְּאֶרֶץ מִצְרַיִם מִבְּכוֹר פַּרְעֹה הַיֹּשֵׁב עַל כִּסְאוֹ ע......

לקריאת ההלכה

פרשת השבוע - פרשת בשלח – העצה לעת צרה

מאמרו של הרה"ג יעקב ששון שליט"א, נכד מרן זצ"ל בשבת זו, פרשת בשלח, נקרא על יציאת בני ישראל ממצרים, כשהקדוש ברוך הוא הולך לפניהם, יומם בעמוד ענן, להנחותם הדרך, ובלילה בעמוד אש, להאיר להם בלכתם יומם ולילה. כאשר נודע לפרעה מלך מצרים, כי בני ישראל ממשיכים בדרכם גם לאחר שלושת הימים שב......

לקריאת ההלכה

פרשת משפטים

נאמר בפרשת השבוע: "הִנֵּה אָנֹכִי שֹׁלֵחַ מַלְאָךְ לְפָנֶיךָ, לִשְׁמָרְךָ בַּדָּרֶךְ וְלַהֲבִיאֲךָ אֶל הַמָּקוֹם אֲשֶׁר הֲכִנֹתִי, הִשָּׁמֶר מִפָּנָיו וּשְׁמַע בְּקֹלוֹ, אַל תַּמֵּר בּוֹ כִּי לֹא יִשָּׂא לְפִשְׁעֲכֶם כִּי שְׁמִי בְּקִרְבּוֹ". בפסוקים הללו טמון סוד גדול בהנהגת ה' את ......

לקריאת ההלכה

פרשת תצוה

על פי דברי מרן רבינו עובדיה יוסף זצוק"ל. ערוך על ידי נכדו הרב יעקב ששון שליט"א בפרשת השבוע נקרא, שאמר ה' אל משה: "וְאַתָּה הַקְרֵב אֵלֶיךָ אֶת אַהֲרֹן אָחִיךָ וְאֶת בָּנָיו אִתּוֹ מִתּוֹךְ בְּנֵי יִשְׂרָאֵל לְכַהֲנוֹ לִי". רבותינו במדרש אמרו, שכאשר שמע משה רבינו מה'......

לקריאת ההלכה


פרשת השבוע - פרשת תרומה – בין משה לבצלאל

מאמרו השבועי של הרב זבדיה כהן - ראש אבות בתי הדין בתל אביב, עבור "הלכה יומית" השבת, נקרא בפרשת השבוע, על תרומת בני ישראל לעשיית המשכן, שכללה את הזהב, הכסף והנחושת, תכלת וארגמן, תולעת שני, שש ועיזים, עורות אלים מאודמים, עורות תחשים ועצי שיטים, שמן למאור, בשמים לשמן המשחה, אבני שוהם......

לקריאת ההלכה

פרשת וארא

מאמרו של הרה"ג יעקב ששון שליט"א, נכד מרן זצ"ל בפרשת השבוע, אנו למדים על שבע מתוך עשרת המכות שהכה ה' יתברך על מצרים. ומבואר בפסוקים, וכפי שביארו לנו חז"ל, שבמצרים של אותם הימים, היו מכשפים רבים, שהיו בקיאים במעשי שדים ומעשי כשפים, וכפי שנאמר: "וַיָּבֹא מֹשֶׁה וְאַה......

לקריאת ההלכה

ברכה על ריחו של הקפה

לשאלת רבים: האם יש לברך על ריח טוב היוצא מן הקפה? תשובה: בהלכות שפורסמו לפני כשנה, כתבנו שיש לברך על דבר שיוצא ממנו ריח טוב, כל דבר את ברכתו הראויה לו. ולמשל, מין עץ שיש בו ריח טוב, כגון הדס,  מברכים עליו "בורא עצי בשמים". ועל הפירות שיש בהם ריח טוב, כגון אתרוג, או אננס וכדומה, ......

לקריאת ההלכה

כיצד מברכים?

שאלה: האם כשמברך צריך להשמיע לאוזניו את הברכה, או שדי בברכה בשקט מוחלט שאפילו המברך עצמו אינו שומע? וכן האם מותר מן הדין לברך ולאכול בראש מגולה, בלי כיפה? תשובה: בגמרא במסכת ברכות (דף טו.) מבואר שבכל הברכות שהאדם מברך, צריך להשמיע לאוזניו מה שמוציא מפיו. כלומר אין לברך בלחש על המאכל, אלא יש להגבי......

לקריאת ההלכה