Halacha for יום חמישי ט"ז אדר תשפ"ב 17 בFebruary 2022

Important Details Regarding Warming Up Foods on Shabbat

In the past, we have explained the rules regarding heating up foods on Shabbat. Let us now review these laws in a general manner.

Heating up food on Shabbat depends on two factors: Firstly, the food must be fully cooked before Shabbat, for if not, it is clearly forbidden to warm it up on an electric hotplate on Shabbat since doing so would continue its cooking process and this constitutes a Torah prohibition.

Secondly, we are only referring to warming a food up on an electric hotplate and not on an open flame, for doing so is forbidden on Shabbat, as we have discussed in the past.

There are some other laws related to warming up food on Shabbat, for instance, that it is only permissible to reheat dry foods on Shabbat, such as rice and potatoes. However, it is forbidden to reheat liquid foods, such as soup and the like. There are several differences between Sephardic and Ashkenazi Jews regarding these laws, but we cannot delve into all of them at this point.

Bread Which Was Not Fully Baked
Based on the above, if one baked Challah and notices that they are not fully baked, usually indicated by a very doughy texture in the middle of the loaf, it is a Torah prohibition to warm these Challot on the hotplate, for by doing so, they will continue to bake.

A Food Which Is Edible As Is But Was Not Cooked
Similarly, a food which can be eaten as is, such as a tomato, and was not cooked before Shabbat may not be heated on an electric hotplate on Shabbat, for this food was never cooked and as a result of being placed on the hotplate, it will now get cooked. Thus, this constitutes a Torah prohibition, even though the tomato is perfectly edible raw.

Couscous
Those who prepare store-bought couscous by pouring boiling water from a Keli Rishon (and sometimes even from a Keli Sheni) directly onto the couscous pellets may not warm up the couscous on the hotplate on Shabbat, for it is not considered cooked since it was never cooked directly on the fire. The fact that boiling water was poured over it does not make it considered fully cooked according to Halacha. Even though the couscous looks the same when placed on the hotplate to warm up and there is no apparent change in its appearance or texture, this nevertheless constitutes the prohibition of cooking on Shabbat.

Mashed Potatoes
If one makes mashed potatoes before Shabbat and after mashing them adds various kinds of spices, one may not warm up this dish on the hotplate since these spices were never cooked in the first place and this will constitute an actual prohibition.

Ask the Rabbi


8 Halachot Most Popular

שאלה: כמה שיעורי "כזית" מצה צריך לאכול בליל פסח?

תשובה: בליל הסדר חובה לאכול סך הכל שלשה שיעורי "כזית" של מצה. וכל כזית הוא שיעור של קרוב לשלשים גרם מצה. ומכל מקום יש מקום להחמיר לאכול ארבעה שיעורים של מצה, או חמישה, כמו שנבאר. סדר ליל פסח סדר ליל פסח שסידר רבינו רש"י הקדוש הוא כך: קדש. ורחץ. כרפס. יחץ. מגיד. רחצה. מוציא מצה. מר......

Read Halacha

סדר ליל פסח – "קדש"

סדר ליל פסח המפורסם: "קַדֵּשׁ וּרְחַץ, כַּרְפַּס, יַחַץ, מגִּיד, רַחְצָה, מוֹצִיא מַצָּה, מָרוֹר, כּוֹרֵךְ, שֻׁלְחָן עוֹרֵךְ, צָפוּן, בָּרֵךְ, הַלֵּל, נִרְצָה", סידרו רבינו רש"י הקדוש. ועל פיו נהגו בכל תפוצות ישראל לנהוג בסדר ליל פסח, כפי שנדפס במחזורים ובהגדות. ובזמנינו מצויים בכל מק......

Read Halacha

מתנות לאביונים

הזכרנו באופן כללי את מצות "מתנות לאביונים" ביום פורים. כלומר, לתת שתי מתנות לשני אביונים, והוא חיוב על כל איש ואשה. מה צריך לתת? מצות מתנות לאביונים, אינה דוקא במתנות ממש, אלא רשאים לתת לאביונים מעות (כסף) כדי שיוכלו לקנות ממנו צרכי סעודת פורים. כמה צריך לתת? ירא שמים יתן מתנות לאב......

Read Halacha

אילו כלים טעונים טבילה

בהלכה הקודמת נתבאר שכלים הנקחים מן הגוי, כגון כלים שהיצרן שלהם אינו יהודי, חייבים טבילה במקוה טהרה לפני השימוש בהם. אולם יש לדעת שאין חיוב טבילה, אלא בכלים שהם "צרכי הסעודה", כגון כוסות וצלחות, קערות וקומקומים, וכיוצא בהם, שמשתמשים בהם לצורך אכילה ושתיה, אבל שאר כלים, כגון מספריים וכיוצא ב......

Read Halacha


כלי פסח

בימי הפסח אין להשתמש בכלים שהשתמשו בהם בכל ימות השנה, משום שכלים שבישלו בהם, או שמו בתוכם מאכלים רותחים, הרי דפנות הכלים "בלעו" טעם מהמאכל שהיה בהם, ולכן, כשם שאנו מפרידים בכל השנה בין כלים של בשר לכלים של חלב, כמו כן יש להבדיל בין הכלים שמשתמשים בהם בכל השנה לכלים של פסח. והנה דיני הכ......

Read Halacha

החמץ בפסח – שנת התשפ"ב – תקנת מרן זצ"ל

אמרו רבותינו בתוספתא (פסחים פ"ג): שואלין ודורשין בהלכות הפסח קודם הפסח שלושים יום. ועל פי זה נהגו רבני ישראל בכל הדורות, שבימים הללו, מפורים ועד פסח, מלמדים ברבים את הלכות הפסח, מאחר וכל אדם מישראל צריך להיות בקי בדינים רבים הנוגעים לפסח, בכשרות המאכלים והכלים, בסדר ליל פסח ועוד. מהות החימוץ......

Read Halacha

שבת זכור – דרשה מיוחדת

"זכור את אשר עשה לך עמלק" בשבת שלפני הפורים (היא השבת הקרובה), בעת פתיחת ההיכל בבית הכנסת לאחר תפילת שחרית, מוציאים שני ספרי תורה, וקוראים בראשון בפרשת השבוע (שהשנה, שנת תשפ"ב, נקרא בפרשת ויקרא), ובספר התורה השני קוראים "זכור את אשר עשה לך עמלק". וקריאה זו היא שנקראת "......

Read Halacha

חג הפסח התשפ"ב

ההכנות לפסח מעכשיו נהגו כל ישראל, לנקות את בתיהם היטב היטב זמן רב לפני חג הפסח, כדי שלא יגיעו לידי איסור חמץ, וכדי לכבד את החג בבית נקי, שישבו בליל הסדר כבני מלכים. וכל הנקיונות שעושים לכבוד הפסח, בתוך שלושים יום לחג הפסח, הרי הם בכלל מצות "ביעור חמץ". וכתב מרן החיד"א בספר עבודת הקוד......

Read Halacha