שאלה: בשבת לבשתי בגד חדש, וראיתי חוט מיותר שיוצא מהבגד, האם מותר היה להוציא את החוט בשבת?
תשובה: מפורש במסכת שבת (דף עה:), שמי שנוטל את ראשי החוטים שנותרו בבגד חדש בשבת, חייב משום מלאכת "מכה בפטיש", שהיא אחת המלאכות האסורות מן התורה בשבת. ומשמעות המלאכה הזו, שכל דבר שהוא סיום יצירת הכלי או הבגד, יש בו איסור משום "מכה בפטיש". ולכן, מאחר ודרכם של החייטים וייצרני הבגדים, להסיר את החוטים שנותרו בבגד לאחר התפירה, אלא שהם שכחו לעשות כן, ממילא אסור לכל אדם ליטול את החוטים הללו בשבת.
ולכן התשובה לשאלה שלפנינו היא, שאסור היה להסיר את החוט מן הבגד בשבת, ורק אם עשו כן בלא כוונה, בדרך ההתעסקות בבגד, אין בזה איסור מן התורה.
שאלה נוספת: האם מותר לפתוח סתימה שנוצרה בכיור בשבת?
תשובה: רבותינו האחרונים דנו בענין זה באריכות, האם מותר לפתוח בשבת סתימה שנוצרה בכיור או בחדר השירותים, באמצעות משאבת גומי ("פומפה"), או שיש בזה איסור. והגאון רבי שלמה זלמן אוירבך זצ"ל דן להקל בדבר, אולם לעומתו מרן רבינו עובדיה יוסף זצ"ל דן בזה בספרו, (וחזר על הדברים בספר חזון עובדיה שבת, ח"ה עמוד שלא), ולדעתו יש בדבר איסור מן התורה ממש, משום "מתקן מנא", כלומר, אסור לעשות כן מפני "תיקון כלי" בשבת, שהיא מלאכה האסורה בשבת, ובמקרה זה היא אסורה מן התורה. והביא ראיות רבות לדבריו.
והגאון רבי מנשה קליין זצ"ל, בעל שו"ת משנה הלכות, כתב, שבביקורו בארץ ישראל בביתו של הגאון רבי שלמה זלמן אוירבך, שאל על זה את הגאון רבי שלמה זלמן, והגאון הורה להקל בדבר, אולם לאחר מכן הוסיף, שהוא מוכרח לציין שידידו הרב עובדיה יוסף, סבור שיש בזה איסור מן התורה. ולכן גם הגאון זצ"ל חשש לאיסור בענין זה.
אולם כתב מרן זצ"ל, שאם המים זורמים בכיור, אלא שהם זורמים לאט לאט, במקרה כזה מותר לפתוח את הסתימה באמצעים פשוטים (לא על ידי מומחה) בשבת.
ולסיכום: אסור להסיר חוט מיותר שנותר בבגד חדש בשבת. ואסור לפתוח סתימה בשבת. (ומותר לומר לגוי לפתוח סתימה כזו במקום צורך גדול).