שאלה: האם מותר לי לסדר את הכלים שנותרו על השלחן בשעה שאני מברך ברכת המזון?
תשובה: בגמרא במסכת ברכות (דף טז.), אמרו, שפועלים, שהם עסוקים כל הזמן במלאכתם, אינם יכולים לברך בשעת העבודה את ברכת המזון. ומכאן למד מרן הבית יוסף (בסוף סימן קצא), שאסור לעשות מלאכה בשעה שמברכים ברכת המזון. (וכן מפורש בירושלמי ברכות פ"ה ה"ב).
וכן מבואר בפירוש בדברי כמה מרבותינו הראשונים, ובכללם בתשובות הגאונים (תורתן של ראשונים חלק א עמוד נו), ועוד, שאסור לאדם לעשות שום מלאכה בעודו מברך ברכת המזון.
וכתב בספר טורי זהב בזו הלשון: "ודאי, שגם בכל דבר מצוה, לא יעסוק בשיחה אחרת (או בדבר אחר), ולא הזכירו את הדין הזה לגבי ברכת המזון, אלא מטעם אחר (המבואר בטורי זהב), אבל בודאי בכל המצות לא יעשה אותם כשהוא עוסק בעניניו הפרטיים, כי התנהגות זו מורה שעשיית המצוה היא בלי כונה, אלא בדרך עראית ומקרה, וזה נכלל במאמר תורתינו הקדושה, "וְאִם תֵּלְכוּ עִמִּי קֶרִי וְלֹא תֹאבוּ לִשְׁמֹעַ לִי וְיָסַפְתִּי עֲלֵיכֶם מַכָּה שֶׁבַע כְּחַטֹּאתֵיכֶם", שפירושו, אף שתלכו "עמי", כלומר שתקיימו את המצוות, מכל מקום אם תעשו כן בדרך מקרה ארעית כזו, הרי זה בכלל האיסור שנאמר בתורה".
ולפיכך כתבו הפוסקים, שאסור לעסוק אפילו במלאכה קלה בשעת בברכת המזון. ולכן לא ינגב את ידיו, או ילבש מעילו בשעת ברכת המזון, וכן לא יפנה או יסדר את הכלים בשעת ברכת המזון. (וראה בהלכה ברורה שם).