בהלכות הקודמות ביארנו, שגזרו רבותינו שלא לאכול מתבשיל שבושל על ידי גויים. והסברנו את טעמי הגזירה.
ובהלכה הקודמת ביארנו, שישנם שני תנאים, שבהעדר אחד מהם, מותר לאכול מתבשילי הגוי. האחד, שאם הדבר שנתבשל יכול להאכל אף ללא בישול, כגון תפוחים, הרי שמותר לאכלו אף על פי שבישלו הגוי.
והתנאי השני, שכל דבר שאינו עולה על שלחן מלכים, כלומר, מאכלים שהם פשוטים, ואינם ראויים למלכים, לא שייך בהם איסור בישולי גויים.
ועתה נביא דוגמאות לתבשילים שמותר לאכלם אף על פי שבישלם הגוי:
ערמונים צלויים
יש מדינות, בפרט באירופה, שמצויים גויים היושבים בקרנות הרחוב, וצולים ערמונים (קטניאס) על גבי גחלים, ומוכרים אותם בתוך שקיות נייר. והשאלה הנשאלת, האם מותר לאכול מערמונים אלה?
והתשובה, שמאחר והדרך לאכול ערמונים גם כשהם חיים, כלומר, גם ללא בישול או צליה,וכן נוהגים לאכלם באותם המדינות, לפיכך אין איסור בישולי גויים נוהג בערמונים. ולכן, מותר לקנות ערמונים כאלה מהגוי, ולאכלם לאחר בדיקה מן התולעים.
וכן נודע לנו מפי תלמידי חכמים ממדינת צרפת, ששם נוהגים עד היום הזה לאכול ערמונים כשהם חיים. ולפי זה אין חשש בישולי גויים בעמונים אלה.
תפוח מרוקח בסוכר
וכן מדינות שהגויים מוכרים ברחובות תפוחים המרוקחים בסוכר, על גבי מקל עץ. ונראה בעיניים שאין כל חשש כשרות במאכל זה, מאחר והסוכר הוא כשר, וכן בתפוח אין חשש איסור. נראה שמותר לקנות מתפוחים אלה, מאחר והתפוח והסוכר נאכלים אף ללא בישול, לכן לא שייך בהם איסור בישולי גויים.
וכן הדין בשאר מאכלים שמתבשלים על ידי גויים, ואפשר לאכלם אף ללא בישול. וכמובן כל זאת בתנאי שאנשים הבקיאים בכשרות מעידים שאין חשש כשרות במאכלים הללו.
"סושי"
יש שחושבים בטעות, שהמאכל "סושי", כאשר רואים את הגוי שמכין אותו, ורואים שכל המוצרים נראים כשרים, אין בו איסור. ובפרט שיש סושי שהדג שבתוכו אינו מבושל כלל.
אך יש לדעת, שדוקא לגבי "סושי", מן הראוי להקפיד מאד מאד על כשרות מהודרת, וזאת משום שעלי האצה שמצפים בהם את הסושי, אם אינם עומדים תחת כשרות מעולה, יש בהם בוודאות שרצים רבים קטנים ששקועים בתוכם, ובתוכם מיני שרימפס ושאר חיות הים, שגודלם הוא כגודל נמלה, וכמעט שאי אפשר להבחין בהם, ויש באכילת כל אחד מהם איסור גדול.
מלבד זה, במאכל הסושי יכולות להיות עוד בעיות כשרות רבות, גם בכשרות הדג ושאר המוצרים. ולכן חובה קדושה להקפיד מאד, שלא לאכול סושי, אלא אם נעשה בכשרות מעולה. וגם עלי אצה שקונים כדי לעשות סושי בבית, יש לקנות אך ורק תחת כשרות רצינית. והבד"ץ של העדה החרדית, נותנים כשרות לעלי אצה שמיוצרים ביפן, ועליהם אפשר לסמוך. ושומע לנו ישכון בטח.