הלכה ליום שלישי כ"ג אדר תשע"ז 21 במרץ 2017              

תאריך ההלכה: כ"ג אדר תשע"ז 21 במרץ 2017

קטגוריה: פסח

דיני הכשר כלים לפסח (המשך)

ביארנו, שיש להשתמש בפסח בכלים שלא נבלע בהם חמץ, דהיינו כלים חדשים (או מיוחדים לפסח), או כלים שהוכשרו לפסח. ובדרך כלל דרך ההכשר של הכלי הוא כדרך השימוש בו.

צלחות וקערות, ששמים בהן מאכלים חמים, אבל לא משתמשים בהן ככלי ראשון ממש, דהיינו שהדרך היא שכששמים בהן מאכל, יוצקים אותו לתוכן מתוך סיר אחר, (שאותו סיר הוא היה הכלי הראשון שרתחו בו המים) הכשרן הוא כדרך שימושן, דהיינו על ידי שיערו (מלשון עירוי - שפיכה) עליהם מים רותחים מכלי ראשון (למשל, מתוך הקומקום החשמלי שבו רתחו המים), וכל שכן שניתן להכשירם על ידי הגעלה ממש, דהיינו להטבילן בתוך מים רותחים בכלי הראשון שהם רותחים בו.

מחבת, שמטגנים בו מאכלי חמץ בשמן, נחלקו בו הפוסקים אם דינו כדין סיר שמבשלין בו תבשילים של חמץ שדי לו בהגעלה, או שמא מכיון שאין בו נוזלים כל כך, דינו כדין שיפודים שצריכים ליבון על ידי אש. ומנהג הספרדים הוא שדי למחבת בהגעלה, ואילו למנהג האשכנזים יש להצריך ליבון באש למחבת. וכתב מרן רבינו הגדול רבי עובדיה יוסף זצ"ל, שאף למנהג האשכנזים אין להצריך שהמחבת תרתח על ידי אש עד שהיא תאדים אלא די בליבון קל, דהיינו שהמחבת תתחמם עד שאם ישימו עליה קש הוא ישרף.

כל כלי שלא השתמשו בו ברותחין, כגון כלי כסף, וכן המקרר והמקפיא וכדומה, אינם צריכים שום הכשר, ודי להם בניקוי היטב בלבד.

כלי חרס אין להם שום הכשר כלל ואף אם ילבנם היטב באש, לעולם הם עומדים באיסורם. וכלי זכוכית, אינם צריכים הכשר כלל ולדעת מרן השלחן ערוך די להם בשטיפה כהוגן, אך מנהג האשכנזים להחמיר בזה. וכבר הזכרנו מחלוקת זו בהלכות בשר וחלב. כלי פורצליין, אף למנהג הספרדים, דינם ככלי חרס ולא מועיל להם שום הכשר.

יש להשתדל ככל האפשר שהכלים יוגעלו לאחר שיעברו עליהם עשרים וארבע שעות בלי שימוש. ומותר להגעיל כלי חלב וכלי בשר בזה אחר זה, בתוך כלי גדול.

< <ההלכה הקודמת ההלכה הבאה > >

שאלות ותשובות על ההלכה

מה הדין לפי הרב עובדי​ה, לגבי כלי פלסטיק בפסח? י"ב ניסן תשע"ו / 20 באפריל 2016

דינם ככלי מתכות, שאם השתמשו בהם בצונן, רשאי לרחוץ אותם ולהשתמש בהם בפסח, ואם השתמש ברותח, יש להגעילם.

האם כלים מזכוכית שקופה צריכים הכשרה לפסח, או שטיפה רגילה מספיקה? י' ניסן תשע"ו / 18 באפריל 2016

למנהג האשכנזים, הכלים צריכים הכשר, ולמנהג הספרדים, אינם צריכים הכשר, ודי להם בשטיפה היטב וניגוב במגבת נקייה.

האם מותר להשתמש בגביע מכסף בפסח? ט' ניסן תשע"ו / 17 באפריל 2016

מאחר ומשתמשים בו תמיד בצונן, מותר להשתמש בו לארבע כוסות, ויש לשטוף אותו היטב לפני פסח, ולנגבו במגבת נקייה.

מה בנוגע לכלי זכוכית -פירקס (אנו נוהגים לבשל ישירות על האש במקום סיר ברזל) כ"ח אדר ב תשע"ד / 30 במרץ 2014

כלי פיירקס, דינם ככלי זכוכית.

צלחת (זכוכית) ששימשה כמכסה לסיר בזמן בישול האם ניתן להסתפק בשטיפה או שמה יש חיוב להגעילה? ו' ניסן תשע"א / 10 באפריל 2011

שלום רב!
יש לשוטפה בלבד, כיון שהיא עשוייה זכוכית. וכמו שביארנו שלמנהג הספרדים, די לכלי זכוכית בשטיפה היטב בלבד.
 
בברכת התורה,
הלכה יומית.

כיצד יש להכשיר מיקרוגל לפסח? האם לקנות צלחת למיקרוגל חדש, או די בעירוי מים רותחים? ו' ניסן תשע"א / 10 באפריל 2011

שלום רב!

הכשר מיקרוגל הוא דבר לא פשוט מבחינה הלכתית. במקום צורך, יש לנקות היטב היטב את כל חלקי המיקרוגל, ואחר כך להכניס בתוכו צלוחית עם מים וסבון, ולהרתיח את הצלוחית במשך זמן ממושך עד שכל דפנות המיקרוגל יקבלו אדים מחמת הצלוחית. ונכון להשתמש בו בימי הפסח אך ורק בכלי מכוסה לגמרי. ועדיף שלא להשתמש במיקרוגל כלל בימי הפסח, או לקנות מיוחד לימים אלה.
 
בברכת התורה,
הלכה יומית.

כלים מזכוכית (צלחות בעיקר) מותר להשתמש בכלים של החמץ לאחר שטיפה בלבד? שמעתי שבגלל שיש חריצים בצלחות מהמזלגות, אי אפשר לנקות את זה. האם זה נכון?



כ"ו אדר ב תשע"א / 1 באפריל 2011

שלום רב!

יש לנקות היטב היטב את הכלי, שלא תשאר שארית אוכל בחריצים שבאו ממגע המזלגות, ואז אין בדבר חשש כלל.

בברכת התורה,
הלכה יומית.

רצינו לדעת האם כלים שהם נקראים CORELLE, שהם מיוצרים מזכוכית, האם יש להם דין של זכוכית, להכשר כלים לפסח ולכל השנה? כ"ה אדר ב תשע"א / 31 במרץ 2011

שלום רב!

כלי זכוכית חלבית, דינם ככלי זכוכית. ואת כלי קורל אנו לא יודעים בדיוק איך מייצרים, אך אם הם עשויים זכוכית, דינם ככלי זכוכית אף שאינה שקופה.

בברכת התורה,
הלכה יומית.

שאל את הרב