לקט מתשובות שנמסרו בזמן האחרון
שאלה: מדוע חוה נבראה אחרי אדם הראשון? הרי היא נועדה לעזור לו, ואם כך היה ראוי שהיא תברא לפניו?
תשובה: נכון הוא, שכל העולם נברא לפני בריאת האדם הראשון, מפני שכל העולם נברא לצורך האדם, ולכן התקין הקדוש ברוך הוא את כל העולם, ואחר כך ברא לתוכו את האדם הראשון. ולפי זה, מאחר וחוה נבראה מפני ש"לא טוב היות האדם לבדו", והיא נבראה לצורך האדם, אם כן היה מן הראוי שהיא תברא לפניו. וכבר עמד על שאלה זו רבי שם טוב בן רבי שם טוב בדרשותיו (פרשת בראשית).
והגאון המהרשד"ם (רבינו שמואל די מודינא, מגדולי רבותינו בזמן מרן הבית יוסף ואחריו) בספרו בן שמואל (דרוש ח) כתב, שאילו היתה האשה נבראת לפני האיש, כמו שאר הבריות שבעולם, היה מקום לחשוב שאין בריאתה ומציאותה של האשה אלא לצורך האיש, וכמו כל שאר הנבראים שנבראו לפני האדם. ולכן, כדי להראות שאין הדבר כן, וכדי להראות שבאמת יש לאשה תכלית עבור עצמה, כשם שלאיש יש תכלית עבור עצמו, לכן איחר הקדוש ברוך הוא את בריאתה של האשה, וברא אותה אחרי האדם הראשון. ועוד ביאר בזה, שכשם שמעלת האיש, היא כאשר הוא מגביר את כח השכל על הנטיות החומריות שלו, כמו כן מעלתה של האשה תהיה כאשר היא תגביר את כח השכל על פני החומריות שלה, וכאשר האשה מגבירה את השכל על החומריות, כלומר, נוטה אחר המצוות והמעשים טובים וכופה את יצרה לעבודת ה', מעלתה גדולה מן האיש.
שאלה: בהיותי ילד, לצערי הרב, גנבתי כמה פעמים ממתקים מחנות. האם עלי להחזיר מה שגנבתי?
תשובה: בשאלה זו נשאל מרן זצ"ל בשו"ת יביע אומר חלק שמיני (חו"מ סימן ה), ושם הביא את דברי הרמב"ם, שמי שהזיק או גנב כשהוא היה קטן, (לפני גיל בר מצוה), ומה שגנב כבר לא קיים בעולם, כמו במקרה שלפנינו, שהממתקים כבר נאכלו, הדין הוא שאינו צריך להחזיר מה שגנב. ומכל מקום מרן זצ"ל הביא בזה את דברי "ספר חסידים" שכתב שחכם אחד נשאל בשאלה כזו, והשיב לגנב שעליו להחזיר את כל מה שגנב. (והביא ראיה לדבריו מהמלך יאשיהו, שהחזיר לאנשים את הכספים שהוציא מהם בבית הדין לפני שמלאו לו שלוש עשרה שנה). גם גדולי המקובלים החמירו מאד בענין זה. ולמעשה כתב מרן זצ"ל בזו הלשון: מי שגנב בהיותו קטן, מן הדין הוא פטור מלשלם אפילו אחרי שיגדל, ומכל מקום ממידת חסידות טוב שיתן איזה סכום לכפרתו.
שאלה: האם מותר בשבת, לשפוך מים רותחים מהמיחם לתוך כלי שיש בתוכו בקבוק של תינוק, כדי לחממו?
תשובה: יש להקל בזה. וכן פסק מרן זצ"ל בספר חזון עובדיה על הלכות שבת. ובילקוט יוסף (סימן שיח), כתב שאפילו אם הבקבוק צונן לגמרי, ואפילו אם לא התבשל מעולם, בכל זאת מותר לחממו בצורה כזו, כי הבקבוק עצמו מפסיק בין המים החמים לחלב שבתוכו, ולכן החלב אינו מתבשל בצורה כזו.