Halacha for יום חמישי כ"א אב תשע"ט 22 בAugust 2019

Adding Salt or Other Spices to a Dish on Shabbat

Question: I prepared fish and meatballs before Shabbat. Before Shabbat, I tasted both the fish and the meatballs (which had since cooled off) and I added salt to the fish and black pepper and cumin to the meatballs. I was told that it will now be forbidden for me to warm up these dishes on the electric hotplate on Shabbat since the salt and spices were never cooked yet. Is this correct?

Answer: We have discussed several times that when food is being cooked in a pot, as long as the pot is hot, anything placed into it will be cooked as well, even when the pot is taken off the fire. For instance, if one cooked soup in a pot and took the pot off the fire and one now wishes to put some parsley leaves in the soup, this is forbidden due to the prohibition of cooking on Shabbat since the parsley will be cooked in the pot although it is no longer on the fire.

It is for this reason that Maran Ha’Shulchan Aruch (Chapter 318, Section 9) rules that it is forbidden to add spices to a boiling pot of food on Shabbat since it is forbidden to cook the spices on Shabbat.

The reason we permit heating up foods on Shabbat, such as fish or meatballs (obviously with only a minimal amount of gravy or sauce), is because these dishes were already fully-cooked before Shabbat and only warming is being done on Shabbat, not cooking.

Let us now address the question at hand. In the above scenario, spices were added to the dishes before Shabbat when the food was no longer hot. Thus, the spices added to the dishes were not cooked at all and by placing these pots onto the electric hotplate on Shabbat, the spices will immediately begin to cook which constitutes a prohibition of cooking on Shabbat.

Therefore, one who adds spices to a pot of food before Shabbat and the spices were not sufficiently cooked before Shabbat, the pot of food may not be heated up on Shabbat. In the above scenario, it would have been forbidden to heat up the meatballs on Shabbat.

Regarding the fish which had salt added to it before Shabbat, although all opinions agree that it is forbidden to cook salt on an electric hotplate on Shabbat, nevertheless, salt nowadays which is extracted from sea water is actually cooked in the factory where it is produced, i.e. after it is dried, it is boiled to remove the remaining moisture still contained in it. Indeed, Hagaon Yalkut Yosef Shlit”a writes that salt nowadays has already been cooked (at least according to the Sephardic custom) and may be reheated on Shabbat on an electric hotplate. Thus, a dish which had salt added to it before Shabbat may be reheated on Shabbat on an electric hotplate and this does not constitute a prohibition of cooking on Shabbat. However, special salt (such as Himalayan salt which is commonly sold in a pink color and is extracted from the depths of the earth) which has never been cooked may not be reheated on Shabbat.

Ask the Rabbi


8 Halachot Most Popular

אכילת בשר ושתית יין מראש חודש אב

מבואר במשנה במסכת תענית (דף כו:) שגזרו חכמים, שבערב תשעה באב, דהיינו בסעודה המפסקת, שהיא הסעודה האחרונה שאוכל לפני התענית, אין לאכול בשר, וכן אין לשתות יין, ולא יאכל אדם שני תבשילין, כגון אורז וביצה וכדומה, אלא תבשיל אחד בלבד. ומבואר מן הדברים כי אין איסור מן הדין באכילת בשר אלא בסעודה המפסקת בלב......

Read Halacha

הבדלה במוצאי שבת שחל בו תשעה באב, ודין חולה שאוכל בתשעה באב

בשנה שתשעה באב חל במוצאי שבת, כמו בשנה זו (תשע"ט), נחלקו רבותינו הראשונים כיצד יש לנהוג לענין הבדלה על הכוס, ושלוש שיטות בדבר. השיטה הראשונה, היא שיטת הגאונים, שמבדיל במוצאי התענית, דהיינו במוצאי יום ראשון, לפני שיטעם משהו. השיטה השנייה היא שיטת בעל ספר המנהיג, שכתב שיבדיל במוצאי שבת ויתן......

Read Halacha

משנכנס אב ממעטין בשמחה

מחרתיים (החל מיום חמישי, ליל יום שישי) יחול יום ראש חודש אב. והשנה (תשע"ט) יש לנו דינים מיוחדים, מאחר ויום תשעה באב (ט' באב) יחול ביום שבת, והתענית נדחית ליום ראשון. וכפי שנבאר בהמשך. מזלם של ישראל בחודש אב אף על פי שבכל ימי בין המצרים נוהגים קצת מנהגי אבלות, וכמו שהזכרנו בהלכות הקודמו......

Read Halacha

דין סעודה מפסקת בשנה זו (תשע"ט)

ערב תשעה באב, אסרו חכמים לאכול בשר ולשתות יין בסעודה המפסקת, (היא הסעודה שאוכל לפני תחילת הצום, אחר חצות היום). וכן אסרו לאכול שני תבשילים בסעודה המפסקת, וישנם כמה פרטי דינים בזה. אולם בשנה זו (תשע"ט) שתענית תשעה באב תחול ביום ראשון, נמצא שערב תשעה באב חל ביום השבת, ולפיכך, מפני כבוד שבת, שאסור......

Read Halacha


החייבים בתענית תשעה באב, ודין תשעה באב בשנה זו

דין חולה שאין בו סכנה, זקן, יולדת חולה (ממש, שנפל למשכב וכיוצא בזה, אף על פי שאין בו סכנת חיים), פטור מלהתענות בתשעה באב. ובמקום ספק יש לעשות שאלת חכם. (ומפני מיחושים כגון כאבי ראש רגילים וכדומה, אין להתיר אכילה בתשעה באב). זקן שתש כוחו מחמת התענית, דינו כחולה לכל דבר, ואינו מתענה בתשעה באב, וא......

Read Halacha

מוצאי תשעה באב ויום עשירי באב בשנה זו

היום הוא יום ראשון, ואנו מתענים בו את תענית תשעה באב, שחלה אתמול, ומפני קדושת השבת נדחתה התענית להיום. ובכל השנים, שמתענים ביום תשעה באב עצמו, ישנם מנהגי אבלות שנוהגים בהם גם ביום עשירי באב, ועלינו לדון מה הדין בשנה זו. צאת התענית – נטילת ידיים אחרי צאת הכוכבים במוצאי תענית תשעה באב, דה......

Read Halacha

דינים השייכים ליום תשעה באב

תשעה באב אסור בחמישה דברים. אכילה ושתיה, רחיצה, וסיכה (סיכה פירושה לסוך את הגוף בשמן, או למרוח קרם גוף וכדומה), נעילת מנעלי עור, ותשמיש המיטה. וכן אסרו חכמים ללמוד תורה ביום תשעה באב, לפי שדברי תורה משמחים את הלב. ואין לעסוק אלא בספר איוב, ובנבואות החורבן שבספר ירמיה, וכן במדרשים השייכים לחורבן, ובה......

Read Halacha

כניסת התענית - תשעה באב שחל במוצאי שבת

בברייתא במסכת תענית, (דף ל.), מבואר שגזרו רבותינו על חמשה עינויים שחייב כל אדם לנהוג בהם ביום תשעה באב, ואלו הם: אכילה ושתיה, רחיצה, סיכה (שהיו סכין את הגוף בשמן וכדומה), נעילת הסנדל (כלומר, נעילת נעליים העשויים מעור), ותשמיש המטה. ואמרו רבותינו (תענית ל ע"ב), כל המתאבל על ירושלים זוכה ורואה......

Read Halacha